Κοινωνία Τρίτη 16/03/2021, 09:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί της AstraZeneca στην Ελλάδα

Ποιες χώρες τoυς έχουν «παγώσει»

Β. Κικίλιας: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί της AstraZeneca στην Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει σ’ όλη την Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τα δεκάδες περιστατικά θρόμβωσης σε εμβολιασμένους πολίτες. 

Ήδη 14 χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε αναστολή εμβολιασμών, ενώ εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσουν εκτάκτως τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

H απόφαση για αναστολή είναι προληπτική και αφορά τις χώρες Δανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Νορβηγία , Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λετονία. 

Στην Ελλάδα, βέβαια, ο εμβολιασμός της AstraZeneca συνεχίζεται κανονικά και θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει αντίθετη απόφαση από τον EMA, όπως γνωστοποίησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, ο οποίος έχει δώσει τις αδειοδοτήσεις. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες» έσπευσε να προσθέσει.

Από την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 172.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να έχει παρατηρηθεί κάποια σοβαρή παρενέργεια.

«Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως μ’ αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Και κατέληξε: «Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο, εμβολιαζόμαστε μ’ όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη» 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο EMA θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη, ενώ σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση τόσο του ΠΟΥ όσο και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News