Κοινωνία Δευτέρα 15/03/2021, 22:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Φωτ. Reuters

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές στην Ελλάδα παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca, με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να βρίσκεται σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Mέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις υφιστάμενες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε την Καθαρά Δευτέρα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη, μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 εξαιτίας ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους στο αίμα. Ο ΕΜΑ πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων.

Κατά τον ΕΜΑ, ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τα δεδομένα την Τρίτη, ενώ συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News