Κοινωνία Τρίτη 9/02/2021, 09:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική

Β. Κικίλιας: Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική

Καθολικό lockdown στην Αττική θα εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στο λεκανοπέδιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open o κ. Κικίλιας ανέφερε πως οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική, επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε νωρίτερα το moneyreview.gr.

O κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση, καθώς, όπως είπε, «σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7 Φεβρουαρίου 245, στις 8 Φεβρουαρίου 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Αδ. Γεωργιάδης: Οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί καθολικού lockdown ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης είπε πως οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός (σ.σ. Υγείας), τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι» δήλωσε.

«Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση» συνέχισε, προσθέτοντας πως η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική, καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.

Σημείωσε πάντως ότι κατά τη δική του γνώμη ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση.

Αλματώδη αύξηση του ιικού φορρτίου «δείχνουν» τα λύματα στο λεκανοπέδιο

«Καμπανάκι» για την κατακόρυφη άνοδο του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έκρουσε νωρίτερα και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς, ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα. Ανέφερε πάντως πως – σύμφωνα με το μοντέλο, που έχει αρκετές ωστόσο αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News