Κοινωνία Τρίτη 9/02/2021, 08:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Αλματώδη αύξηση του ιικού φορτίου «δείχνουν» τα λύματα

Φωτ. AP

«Καμπανάκι» για την κατακόρυφη άνοδο του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έκρουσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς, ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα. Ανέφερε πάντως πως – σύμφωνα με το μοντέλο, που έχει αρκετές ωστόσο αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500. Εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ εξηγώντας ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων. Ο ίδιος επέμεινε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News