ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντέχει η οικονομία καθολικό lockdown στην Αττική;

Αντέχει η οικονομία καθολικό lockdown στην Αττική;

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες ο Χρήστος Σταικούρας δείχνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: η παράταση των περιοριστικών μέτρων είναι άγνωστο μέχρι πότε θα διαρκέσει, ενώ την ίδια ώρα ένα νέο σκληρό lockdown ειδικά στην Αττική κάθε άλλο παρά απίθανο είναι.

Το πακέτο στήριξης  που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών πιάνει και τον μήνα Μάρτιο, ενώ φτάνει σε ένα εύρος μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και για τον μήνα Μάρτιο για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής αλλά και δύο νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, τον 6ο και τον 7ο, ύψους 1,5 δισ. Ευρώ.  

Παράλληλα ο κ. Σταικούρας σημείωσε πως διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 και επεκτείνεται στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

Καμπανάκι για τις αντοχές της οικονομίας

Ο κ. Σταικούρας ανακοίνωσε και κάτι που αποτελεί ένα ακόμα καμπανάκι για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας: το πρώτο τρίμηνο του έτους το συνολικό κόστος στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζομένους ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ, από τα 7,5 δις που είχαν προβλεφθεί στον προυπολογισμό.  

Είναι προφανές πως το προβλεπόμενο ποσό θα το υπερβούμε με την χώρα να κινείται το επόμενο διάστημα στην κόψη μίας πολύ δύσκολης εξίσωσης μεταξύ οικονομίας, πανδημίας και εμβολιασμών. Με δεδομένο πάντως πως τα μέτρα στήριξης τρέχουν τόσο για τον Φεβρουάριο, όσο και για τον Μάρτιο δεν αποκλείεται να δούμε το επόμενο διάστημα – κάποιοι λένε ακόμα και εντός της εβδομάδας – μία νέα αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική. Ο στόχος προφανής: αφού τα έξοδα τρέχουν τουλάχιστον να αποφευχθεί οριστικά εάν αυτό είναι δυνατόν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας με το οποίο φλερτάρουμε διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Οι επιδημιολόγοι φαίνεται να είναι όλο και πιο θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που αναμφίβολα το φέρνει πιο κοντά.

Tι προβλέπει η τουριστική συμφωνία  
Τέλος, χθες στο Ισραήλ υπεγράφη τουριστική συμφωνία από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με την Ισραηλινή ομόλογό του, Orit Farkash-Hacohen. Το πακέτο πενταετούς διάρκειας περιλαμβάνει εκτός των άλλων ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Με τη Συμφωνία προβλέπεται επίσης, η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού, ενώ προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Οσον αφορά το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» δεν έχει κλειδώσει ακόμα η εφαρμογή του, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει επισήμως η τουριστική σεζόν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News