Κοινωνία Παρασκευή 29/01/2021, 12:44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Z. Μακρή: Ανοίγουν τη Δευτέρα Γυμνάσια και Λύκεια – Τι θα γίνει στις «κόκκινες» περιοχές

Πόσο πιθανή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 στην Αττική

Φωτ. Intime

Την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, εκτός από τα Λύκεια των περιοχών στο «κόκκινο» όπου θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διευκρίνισε σε δηλώσεις της το πρωί η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 η κ. Μακρή ερωτήθηκε για το τι θα ισχύσει ειδικότερα στην Αττική για να απαντήσει πως αν η περιοχή μπει στο κόκκινο τότε «θα ακολουθηθεί το ίδιο και για την Αττική».

Ανέφερε ακόμη πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει απορρίψει το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ΄Λυκείου, το οποίο κρίθηκε ότι δεν είναι εφικτό και δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών η οποία και θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για να καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στις «κόκκινες» περιοχές.

Αττική: Πόσο πιθανή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 

Πέρα από το πιθανό «πάγωμα» σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων και το ενδεχόμενο επιστροφής στο clickaway στην Αττική στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 5.00 π.μ., η οποία ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές. Πόσο πιθανό είναι όμως να εφαρμοστεί μία τέτοια απαγόρευση στις μετακινήσεις ειδικά στο λεκανοπέδιο;

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open o καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική. Σημείωσε ακομη πως «δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα» αλλά στόχος είναι να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητώνται από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Ο ίδιος είπε πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε πως η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη. «Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων» προειδοποίησε.

Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι δεν έχει νόημα να εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.00 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση. Ανέφερε ακόμη ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη μέθοδο του click in shop με ραντεβού. Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απάντησε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μία εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατήρησε πως «η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη» και «αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική» η κατάσταση στην Αττική. «Πρέπει να δράσουμε τώρα» υποστήριξε ενώ ειδικά για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 απάντησε πως «είτε στις 18.00 είτε στις 20.00 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο». «Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες» συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News