Κοινωνία Παρασκευή 29/01/2021, 11:01
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Αττική: Πόσο πιθανή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί εν όψει της νέας συνεδρίασης της Επιτροπής

Αττική: Πόσο πιθανή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 

Η χθεσινή εισήγηση των ειδικών να ενταχθεί η Αττική στις κόκκινες περιοχές «άναψε» τη συζήτηση για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση για να εκτονωθεί το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή.

Μπροστά στον φόβο μεγαλύτερης αναζωπύρωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών, η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να αξιολογήσει σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα και να καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.  

Πέρα από το ενδεχόμενο επιστροφής στο clickaway, αλλα και το πιθανό «πάγωμα» σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 5.00 π.μ., η οποία ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές. Πόσο πιθανό είναι όμως να εφαρμοστεί ειδικά μία τέτοια απαγόρευση στις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο;

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open o καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική. Σημείωσε ακομη πως «δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα» αλλά στόχος είναι να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητώνται από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Ο ίδιος είπε πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε πως η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη. «Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων» προειδοποίησε.

Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι δεν έχει νόημα να εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.00 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση. Ανέφερε ακόμη ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη μέθοδο του click in shop με ραντεβού. Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απάντησε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μία εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατήρησε πως «η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη» και «αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική» η κατάσταση στην Αττική. «Πρέπει να δράσουμε τώρα» υποστήριξε ενώ ειδικά για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 απάντησε πως «είτε στις 18.00 είτε στις 20.00 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο». «Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες» συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News