ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η «ειδικότητα» του προσωπικού γιατρού – «Μπόνους» 30.000 ευρώ στους ειδικευόμενους

Ανοίγει η «ειδικότητα» του προσωπικού γιατρού – «Μπόνους» 30.000 ευρώ στους ειδικευόμενους

Τη διεύρυνση της «δεξαμενής» μέσα από την οποία θα μπορούν να επιλέγονται παθολόγοι και γενικοί γιατροί ώστε να παίξουν τον ρόλο του Προσωπικού Γιατρού ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ανοίγοντας  το ρόλο αυτό και στους ιδιώτες μη συμβεβλημένους γιατρούς. Παράλληλα προκειμένου να δοθούν επιπλέον κίνητρα ώστε η Παθολογία και η Γενική ιατρική να αναδειχθούν σε ελκυστικές ειδικότητες για τους νέους γιατρούς, ανακοινώθηκε η οικονομική ενίσχυση των ειδικευόμενων με επιπλέον 30.000 ευρώ πέραν της αμοιβής τους.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε σε σημερινή συνέντευξη τύπου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, πέρα από τους γιατρούς που υπηρετούν στη Δημόσια Υγεία, τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ  και τους Αγροτικούς Γιατρούς, θα μπορούν στο εξής να αναλαμβάνουν το ρόλο του Προσωπικού Γιατρού και ιδιώτες γιατροί.

Όπως επισημάνθηκε και από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίσσεται σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Διευκρινίστηκε επίσης ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν έναν ιδιώτη Γενικό Γιατρό ή Παθολόγο που επιθυμούν και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποζημίωση του γιατρού δεν θα είναι προκαθορισμένη και δεν θα καλύπτεται μέσω του ΕΟΠΥΥ (όπως γίνεται με τους συμβεβλημένους). Η αμοιβή θα καθορίζεται ιδιωτικά με βάση τη συνεννόηση του πολίτη με το γιατρό του. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο προσωπικός γιατρός θα έχει πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και θα χρειάζεται να καταχωρίζει τα δεδομένα του ασθενούς.     

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ. Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.272 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%. «Είχαμε δυσκολία από ένα σημείο και μετά να μπορέσουμε να εντάξουμε όλο και περισσότερους γιατρούς», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, λείπουν 1.379 γιατροί, το 60% των οποίων απαιτείται στην Αττική. Αμέσως επόμενη Περιφέρεια με ανάγκες σε γιατρούς είναι η Κεντρική Μακεδονία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέες θέσεις ανά δήμο προκειμένου οι πολίτες να έχουν Προσωπικό Γιατρό στο δήμο που διαμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για να επιλέξουν οι νέοι γιατροί τις δύο αυτές ειδικότητες, που δεν είναι «δημοφιλείς» στη χώρα μας και ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, οι ειδικευόμενοι σε γενική ιατρική και παθολογία θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια μπόνους 30.000 ευρώ το χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους. Μετά τα πέντε χρόνια δεσμεύονται να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.

Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ακόμη ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένοι δείκτες αξιολόγησης (KPI’s) τους οποίους πρέπει να συμπληρώνει κάθε Προσωπικός Γιατρός. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όποιος δεν ανταποκρίνεται στην αξιολόγηση θα έχει ποινές, οι οποίες, όμως, θα ανακοινωθούν σε δεύτερη φάση.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει και την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας εντός του 2024 που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Σκοπός είναι αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο. Τριάντα Καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News