Κοινωνία Πέμπτη 28/12/2023, 14:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας στις δομές υγείας

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας στις δομές υγείας

Tο ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής μάσκας στο σύνολο των δομών υγείας της χώρας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Η συζήτηση ήρθε στην επιφάνεια εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, «καθοδηγούμενης» κυρίως από την υπο-παραλλαγή JN.1, σε συνδυασμό και με τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Οπως έγραφε σε σημερινό δημοσίευμα η «Κ», έχει δημιουργηθεί ένα επιδημικό κύμα αναπνευστικών ιώσεων, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Η «τριπλή επίθεση» των COVID-19, γρίπης και RSV μέσα στις αργίες είχε ως αποτέλεσμα το τετραήμερο –από Σάββατο 23 Δεκεμβρίου έως Τρίτη 26 Δεκεμβρίου– να υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων και ουρές στα εφημερεύοντα φαρμακεία. Από χθες μάλιστα η πίεση έχει επεκταθεί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες υπάρχει αυξητική τάση της COVID-19, η οποία αποτυπώνεται και στους δείκτες των νέων νοσηλειών, αλλά και στη θετικότητα των τεστ. Τουλάχιστον έως τώρα δεν βλέπουμε αύξηση στις διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19. Επιπροσθέτως, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και το κύμα των υπόλοιπων εποχικών αναπνευστικών ιώσεων, κατά κύριο λόγο της γρίπης και του RSV», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος διευκρινίζει ότι «ακόμη είμαστε στην αρχή του κύματος αυτού, το οποίο εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου».

Πέρυσι το κύμα αυτό είχε ξεκινήσει νωρίτερα και κορυφώθηκε στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. «Φέτος ξεκίνησε μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και εντάθηκε μέσα στις γιορτές», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Δημήτρης Φούσκας. Οπως σημειώνει, «μέσα στα Χριστούγεννα δεν ησυχάσαμε. Δεχόμασταν συνεχώς κλήσεις από γονείς με παιδιά που νόσησαν μέσα στις γιορτές. Προσπαθούσαμε να δώσουμε οδηγίες αλλά από μακριά, αφού ήταν κλειστά τα ιατρεία. Εάν δεν εξετάσεις το παιδί, πώς να βοηθήσεις; Ετσι, πολλοί γονείς απευθύνθηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία όπου περίμεναν ώρες για να εξεταστούν. Από σήμερα όμως που επιστρέψαμε, τα ιατρεία μας είναι γεμάτα».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News