Κοινωνία Πέμπτη 15/02/2024, 16:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες

Την κάθοδό τους την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες μετά από πολύωρη πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, όσοι μείνουν πίσω στα μπλόκα θα προχωρήσουν επίσης σε δράσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το skai.gr στη συνεδρίαση της Νίκαιας, η πλειοψηφία των αγροτών πρότεινε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θεωρούν ότι το βασικό τους αίτημα, το αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν έχει ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση. 

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα αποφασίσουμε για την πορεία των κινητοποιήσεων μας», δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στη συνάντηση της Τρίτης ανακοινώθηκε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Όπως ανέφερε το Μαξίμου, πρόκειται για «πρωτοβουλία που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».

Σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News