Κοινωνία Τρίτη 13/02/2024, 22:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους προσανατολίζονται οι αγρότες – Την Πέμπτη οι αποφάσεις

Προς κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους προσανατολίζονται οι αγρότες – Την Πέμπτη οι αποφάσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τοπικές συνελεύσεις των αγροτών μετά τη συνάντηση της δεκαπενταμελούς αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν μια απογοήτευση από τα μέτρα και όπως όλα δείχνουν οι αγρότες προσανατολίζονται προς κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους πιθανά με κάθοδο στην Αθήνα με τα αγροτικά τους μηχανήματα. 

Ο Χρήστος Παντζιος, που συμμετείχε στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ως μέλος της 15μελους επιτροπής των αγροτών, ενημερώνει τους συναδέλφους του αγρότες του μπλόκου Αλμυρού, προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν..

Αύριο, Τετάρτη στις 17:00 πρόκειται να γίνει σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας. Ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από όλα τα μπλόκα της χώρας.

Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες και κτηνοτρόφους στους Ευζώνους

Σε συμβολικό αποκλεισμό περίπου μιας ώρας του τελωνείου των Ευζώνων, προχώρησαν το βράδυ αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δε δημιουργήθηκαν ουρές οχημάτων.

«Εμείς θα παραμείνουμε εδώ στους Ευζώνους και θα περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποί μας για να αποφασίσουμε. Άλλωστε τα φλέγοντα θέματα της κτηνοτροφίας δεν τα άγγιξε καν ο πρωθυπουργός», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό και το μεσημέρι, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο του τελωνείου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διέλευση.

Το παρασκήνιο της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στο τι συζητήθηκε πίσω από τους κλειστές πόρτες στις δύο διαδοχικές αυτές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα άριστο επίπεδο συζήτησης με τον πρωθυπουργό να ακούει τα αιτήματα τους, να τοποθετείται ο ίδιος αλλά και να δίνει το λόγο στους αρμόδιους υπουργούς για τις διευκρινίσεις. Η εκτίμηση που έχουν είναι ότι έχει μπει ένα λιθαράκι για αποκλιμάκωση των αγροτικής κρίσης.

Αυτό που υπογραμμίζεται από πλευράς κυβέρνησης, όπως σημειώνει η ertnews.gr είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση είναι δίκαιες και συγκεκριμένα εστιάζοντας στο ρεύμα λένε ότι για τα δύο πρώτα χρόνια η τιμή που ζητούσαν είναι κοντά σε αυτήν που αποφασίστηκε, καθώς για τους συνεπείς και για όσους συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα θα ξεκινάει από τα 9 λεπτά στην κιλοβατώρα και θα ανεβαίνει κατά τι δηλαδή στα 10 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε βάθος δεκαετίας δίνεται η λύση της ρύθμισης και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο. Αυτό που τονίζεται είναι ότι σε σχέση με την επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Μάρτιο ωστόσο ξεκινάει μια συζήτηση για να μονιμοποιηθεί το μέτρο αυτό από το 2015 και μετά, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των συνεταιρισμών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι έγινε και εκεί μια σημαντική συζήτηση. Επισήμανε τη σημαντική προστιθέμενη αξία που δίνει τόσο σε όσους συμμετέχουν όσο και για τους καταναλωτές.
Τόνισε ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη έρχεται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών στο 50% και στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 20%. Συνεπώς, είπε, ένα μοντέλο για να αυξηθούν και οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα – 13 ερωτοαπαντήσεις

Αγρότες: «Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά μας»

Μητσοτάκης σε αγρότες: Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια – Προκαταβολή ΕΦΚ 40 εκατ. στα τέλη Μαρτίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News