Κοινωνία Κυριακή 11/02/2024, 23:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με «αναμμένες» μηχανές οι αγρότες – Δεν είναι μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αγροτών», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης

Με «αναμμένες» μηχανές οι αγρότες – Δεν είναι μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αγροτών», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ παραμένουν οι αγρότες, χωρίς ωστόσο να κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, ενόψει της συνάντησης της Τρίτης με τον πρωθυπουργό, από την οποία θα κριθεί η περαιτέρω στάση τους. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής, στους αγρότες. 

Λίγο νωρίτερα, «εισβολή» στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν οι αγρότες, θέλοντας να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Οι αγρότες επρόκειτο να συναντηθούν με τον υπουργό το απόγευμα, ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη λόγω της σύσκεψης που είχε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή με αγρότες, κτηνοτρόφου και μελισσοκόμους της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Οι αγρότες που προσπάθησαν να συναντήσουν τον κ. Αυγενάκη, έφτασαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, και προσπάθησαν να περάσουν στην αίθουσα ελέγχου των χειραποσκευών. Εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από τις Φέρες, το Λουτρό, το Τυχερό και άλλες περιοχές, παρέμειναν έξω από το αεροδρόμιο και θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ώρες. 

Το αεροπλάνο με τον Υπουργό αναχώρησε κανονικά για την Αθήνα.

Περιμένουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για «λύση στα χρόνια προβλήματά τους»

Σε 8ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Οι αγρότες κράτησαν κλειστό τον δρόμο μέχρι τις 8 το βράδυ. Είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό οι αγρότες της Χαλκιδικής. Το προηγούμενο διάστημα έκαναν συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς.

Το μπλόκο ενισχύθηκε καθώς ήρθαν και μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής. Δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό πιέζουν για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ζητούν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις για την ακαρπία της ελιάς. Σε μια συμβολική κίνηση μοίρασαν βαζάκια με ελίες στους οδηγούς. Από εναλλακτικούς δρόμους γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Αγρότες της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως αύριο Δευτέρα θα μπουν με τα τρακτέρ στον Πολύγυρο.

Σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση παραμένουν οι αγρότες της Καστοριάς, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συναδέλφων τους με τον πρωθυπουργό.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγεί από την σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό», σημειώνει ο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών Καστοριάς.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών» αναφέρει ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης από την πλευρά τους τοποθέτησαν τις άδειες κυψέλες, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης, θέλοντας να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα του κλάδου τους και να ζητήσουν την στήριξη της Πολιτείας. «Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, με την πρόφαση ή με το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν ανέβει κατά 50-60%» ανέφερε ο Θεοφάνης Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Μπλόκο από κλούβες της αστυνομίας, βρήκαν μπροστά τους τα τρακτέρ των αγροτών στα Μάλγαρα.

Οι αγρότες των Μαλγάρων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. Ωστόσο συνάντησαν τον φραγμό της αστυνομίας.

«Σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση και προς το ραντεβού της Τρίτης, κατανοήσαμε και δεν κλείσαμε τον δρόμο. Όλος ο λαός είναι μαζί μας, η κυβέρνηση λέει πως έχουμε δίκιο, αλλά το δίκιο δεν χορταίνει και δεν γεμίζει την τσέπη. Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν κάποιες λύσεις» σημειώνει ο Κώστας Ανεστίδης αγρότης από το μπλόκο Μαλγάρων.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε, περιμένουμε απόφαση Τρίτης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει το μέλλον μας. Πλέον αυτός είναι ο αρχηγός μας. Ή θα μας στείλει πίσω εκεί που ανήκουμε, ή θα μας βγάλει τελείως στον δρόμο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Στέφης, επίσης από τον μπλόκο Μαλγάρων.

Αυγενάκης: Διαχρονική η στήριξή μας στον αγροτικό κόσμο

Τη στήριξη διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας στον αγροτικό κόσμο, τόνισε απόψε από την Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση και του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χριστόδουλου Τοψίδη.

«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και «στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».

Διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, διευκρινίζοντας πως ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της μεταξύ τους συνεργασίας. «Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο κ. Αυγενάκης συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενημερώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες έχουν, όπως είπε, εγκριθεί. Αναφέρθηκε στον συντονισμό από το ΥΠΑΑΤ της κοινής δράσης των χωρών του Νότου «ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που διενεργούν τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σούπερ μάρκετ, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες καθώς επίσης και στο μέλι και στο κρέας. Ειδική αναφορά έκανε και στις 161 υποθέσεις, όπως είπε, «που βρέθηκαν στο “συρτάρι” του υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και έχουν ήδη επιβληθεί δύο πρόστιμα. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι δράσεις-τομές του υπουργείου αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση». Αναφερόμενος σε κάποιες εξ αυτών μίλησε για την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη. Τέλος, τόνισε ότι «η εκκρεμότητα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πρέπει επιτέλους να τελειώνει», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο θα «τρέξει» τις διαδικασίες «εφόσον οι Περιφέρειες δεν θελήσουν να ασχοληθούν».

Στη σύσκεψη με εκπροσώπους γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν και ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Αιχμές Ανδρουλάκη για το «τεράστιο κόστος» παραγωγής στον πρωτογενή τομέα

Πρόταση Κασσελάκη για «οκτώ άμεσα μέτρα και δύο λύσεις – ανάσες για τους αγρότες»

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η στήριξη της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News