Κοινωνία Σάββατο 11/02/2023, 19:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Άμεση νομοθετική ρύθμιση ζητούν ΓΣΕΕ και ΙΝΚΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Άμεση νομοθετική ρύθμιση ζητούν ΓΣΕΕ και ΙΝΚΑ

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητάνε με ανακοίνωσή τους η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ και το ΙΝΚΑ12 Νοτίου Αιγαίου.

Σε επείγουσα επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που δημοσιοποίησε σήμερα η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο μετά το διαφαινόμενο δικαστικό «ελευθέρας» στα funds.

Όπως σημειώνεται, απαιτείται άμεση νομοθετική παρέμβαση στα εξής σημεία:

  1. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να γνωστοποιείται στον δανειολήπτη-οφειλέτη της απαίτησης, το ύψος της αξίας της μεταβίβασης του δανείου του είτε πρωτογενώς είτε στη δευτερογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό και αφού ληφθεί υπόψη το περιθώριο κέρδους της αποκτώσας εταιρείας, ο οφειλέτης θα μπορεί να επικαλεστεί σε μία δικαστική εμπλοκή την τεράστια διαφορά της τιμής απόκτησης με την απαίτηση σε βάρος του από τον επισπεύδοντα, ώστε να διαπιστωθεί αν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
  2. Να υπάρξει άμεσα προστασία της πρώτης κατοικίας για την κατηγορία εκείνη των δανειοληπτών οι οποίοι, με εισοδηματικά και κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου τους, αφού ληφθεί υπόψη και η προγενέστερη συνέπειά τους είτε στην καταβολή των δόσεων είτε στην τήρηση των ενδεχόμενων ρυθμίσεων. Η προστασία αυτή, να παρέχεται με ειδική διάταξη, ανεξάρτητη του Ν.4738/2020 και της διαδικασίας του Μέρους Δεύτερου αυτού (Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης), με τη μεσολάβηση ενός δικαστικού σχηματισμού και με την πλήρωση τυπικών προϋποθέσεων, στο πλαίσιο του «Νόμου Κατσέλη».
  3. Κατάργηση της παράλληλης δυνατότητας εφαρμογής από τους servicers των ν. 3956/2003 και 4354/2015, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορά την υποχρέωση για προηγούμενη διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη προ της μεταβίβασης του δανείου, με το να είναι αυτή (διαπραγμάτευση) υποχρεωτική.
  4. Υποχρέωση για την εταιρεία διαχείρισης, υποβολής κατάλληλης και βιώσιμης πρότασης για τον δανειολήπτη, συνοδευόμενη από τη σχετική τεκμηρίωση και αφού λάβει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του, έτσι ώστε να μην γίνεται προσχηματικά, μόνο και μόνο να τηρηθούν στοιχειωδώς τα στάδια της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Η τυχόν απόρριψη αντιπρότασης του δανειολήπτη να είναι αιτιολογημένη, ούτως ώστε να μπορεί να είναι και δικαστικώς ελέγξιμη.

«Η σημερινή χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη: η ραγδαία και βίαιη μεταβίβαση περιουσίας, η μεγαλύτερη που έχει επισυμβεί σε καιρό ειρήνης, πρέπει να ανακοπεί, ώστε να προστατευθεί πάση θυσία η κοινωνική συνοχή. Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα πρέπει να βρεθεί προ των ιστορικών ευθυνών του» καταλήγει η επιστολή.

Παράλληλα το ΙΝΚΑ12 Νοτίου Αιγαίου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εκφράζει την έντονη ανησυχία του «μετά την ξαφνική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης “κόκκινων” δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds».

Η απόφαση η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία αφήνει τους δανειολήπτες, κυριολεκτικά στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών, σημειώνει και προσθέτει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βγουν στο “σφυρί” με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, καθώς η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε πολύ απότομα, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες να αναρωτιούνται για την βιασύνη μιας τέτοιας κίνησης που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, αναφέρει το ΙΝΚΑ και προσθέτει ότι αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι:

  • Θα ξεκινήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μία πάρα πού δύσκολη περίοδο για την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά από μακρά περίοδο ύφεσης από τα μνημόνια και την κρίση της πανδημίας.
  • Το Δημόσιο θα χάσει πάνω από 59 δισ.
  • Ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.

«Με όλα αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι το ιδιωτικό χρέος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, περιμένουμε να αναλάβει την ευθύνη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας ενώ απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση και από τα άλλα κόμματα ώστε να βρουν μια λύση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, οριστική, και όχι μόνον επειδή είναι προεκλογική περίοδος», τονίζει στην ανακοίνωση και καταλήγει ζητώντας αφενός «να σταματήσουν τις προεκλογικές κορώνες και τις δεσμεύσεις του “αέρα” και να μην παίζουν με την ζωή των καταναλωτών. Αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη ένας πολύ μεγάλος ψυχολογικός πόλεμος κατά των οφειλετών από τις εταιρείες είσπραξης. Πολλές από αυτές, κοροϊδεύουν και παραπλανούν τον καταναλωτή με διάφορους τρόπους». Αφετέρου ζητά από τους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να είναι προσεκτικοί και να μην δίνουν προσωπικά δεδομένα πουθενά και να ζητούν εγγράφως τις δεσμεύσεις που τους δίδονται.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο μοντέλο για την αγορά κατοικίας μέσω του ενοικίου

Προχωρούν οι αιτήσεις των ευάλωτων νοικοκυριών για την επιδότηση δανείων

Πολιτική κόντρα για τους πλειστηριασμούς – Δεν αλλάζει τίποτα λέει το ΥΠΟΙΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News