ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός με δύο χαρακτηριστικά

Ανασχηματισμός με δύο χαρακτηριστικά

Aκόμα και θέμα ημερών μπορεί να είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει πως οι επόμενες δέκα ημέρες είναι πολιτικά κατάλληλες για να κάνει τον πρώτο ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι αλλαγές του καλοκαιριού ήταν απλά διορθωτικές κινήσεις. Είναι γεγονός πως τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε κατά νου να προχωρήσει σε κανονικές αλλαγές χωρίς να φτάσουμε Χριστούγεννα, αλλά το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας άλλαξε προτεραιότητες και πλάνα. Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικά κατάλληλο, καθώς η πανδημία λόγω του παρατεταμένου lock down βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η έναρξη των εμβολιασμών δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας που μπορεί να συνοδευτεί από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα σηματοδοτήσουν μία επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.

Τα χαρακτηριστικά των αλλαγών

Εκτός από τα επιμέρους πρόσωπα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οι επικείμενες αλλαγές θα δείξουν και τον γενικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην κυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά πληροφορίες ένα από τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού θα είναι η αξιοποίηση προσώπων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος ανοίγματος στην  κεντροαριστερά. Ο πρωθυπουργός εδώ  και καιρό παρακολουθεί στενά τους βουλευτές – έγιναν άλλωστε δύο συνεδριάσεις της Κ.Ο μέσα σε διάστημα ενός μήνα – και έχει προσωπική άποψη για το πόσοι και που μπορούν να προσφέρουν. Σύμφωνα με πληροφορίες η δεξαμενή των βουλευτών από την οποία σκέφτεται να αξιοποιήσει στελέχη ο κ. Μητσοτάκης είναι περίπου 15, με τον τελικό αριθμό βεβαίως να είναι αρκετά μικρότερος. 

Η επιλογή πάντως του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μέλη της Κ.Ο κάθε άλλο παρά συνεπάγεται πως πηγαίνει σε έναν ανασχηματισμό ισορροπιών. Ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει πρόσωπα σε όλες τις θέσεις που «θα μπορούν να κάνουν την δουλειά» καθώς η χρονιά που έρχεται θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησής του, αφού το καλοκαίρι θα κλείνει ήδη δυο χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Οσον αφορά τις μετακινήσεις υπουργών δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλαγή ακόμα και σε κορυφαία υπουργεία, αλλά και εσωτερικές μετακινήσεις. Τέλος, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως οι βουλευτές που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση θα αντικαταστήσουν κυρίως εξωκοινοβουλευτικούς καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα εν λόγω στελέχη που πέρασαν κάτω από τον πήχυ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News