ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελευθερία» με αργά βήματα 

«Ελευθερία» με αργά βήματα 

Η χθεσινή έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα ήταν στο φινάλε του 2020 το πιο αισιόδοξο νέο σε μία χρονιά δύσκολη και «χαμένη» από κάθε άποψη, λόγω της πανδημίας. Αποτυπώνει πως βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του τέλους. Αλλά ακόμα στην αρχή, καθώς χρειάζονται πολλά βήματα μέχρι η προσπάθεια να έχει αίσιο τέλος με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η αρχή που έγινε χθες από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία καθώς εμβολιάστηκαν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάλης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου δίνει μεν το παράδειγμα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.  

Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, με τα τωρινά δεδομένα τον Ιανουάριο έχουμε «κλεισμένα» αυτή την στιγμή μόλις 300.000 δόσεις, που σημαίνει 150.000 εμβολιασμοί. Είναι βέβαιο πως θα έρθουν επιπλέον εμβόλια της εταιρείας Μοderna, αλλά και πάλι ο συνολικός αριθμός είναι πιο μικρός από αυτόν που αρχικά υπολογιζόταν, κάτι που πάει την όλη επιχείρηση εμβολιασμού πιο πίσω και φτάνει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Δεύτερον και σημαντικότερο, μόλις τώρα ξεκινά ο μεγάλος αγώνας να πεισθούν οι πολίτες για να εμβολιαστούν. Αυτό όπως συνομολογούν άπαντες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς εάν δεν φτάσουμε σε ποσοστό τουλάχιστον 60% εμβολιασμού τότε η ανοσία θα είναι ακόμα μακρυά. Για αυτό τον λόγο τις επόμενες μέρες θα ξεδιπλωθεί μία μεγάλη καμπάνια που θα προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ ήδη χθες έκανε την εμφάνιση του στα social media το hashtag #σηκώνουμε_μανίκια που θα αποτελεί κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης. Η χθεσινή μέρα εξάλλου, όπως προειπώθηκε ήταν συμβολική, καθώς πλην του πρωθυπουργού και της ΠτΔ, εμβολιάστηκε ακόμα μία νοσηλεύτρια, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Α/ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, στέλνοντας μήνυμα από πολλές κοινωνικές ομάδες.  

Στο κόκκινο οι ΜΕΘ  

Η κυβέρνηση πρέπει ουσιαστικά να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα δύο αντικρουόμενες μεταξύ τους καταστάσεις: πρώτον να διατηρηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας πως πράγματι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και ταυτόχρονα το κλίμα αυτό να μην οδηγήσει σε χαλάρωση. Οι χθεσινές εξάλλου ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ μπορεί να δείχνουν σαφώς πτωτικό φορτίο, αλλά δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καμία περίπτωση στο συμπέρασμα πως τα πάντα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία: οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ ψηλά, ενώ οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το 50% των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ προέρχονταν από τις δύο πόλεις, χωρίς ακόμα να ξέρουμε τα αποτελέσματα της κινητικότητας της εορταστικής περιόδου που ειδικά στην Αθήνα είναι αρκετά μεγάλη. Τέλος, όσον αφορά το αμιγώς πολιτικό σκέλος, ο πρωθυπουργός φαίνεται να αναζητά το «ξέφωτο» που θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε έχει τέτοια χαρακτηριστικά και πολλοί θεωρούν δεδομένο πως τις επόμενες μέρες, το αργότερο αρχές του νέου έτους θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News