Πολιτική Τετάρτη 23/12/2020, 16:14
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Χρέος μας να κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην έρθει τρίτο κύμα»

«Να αποφύγουμε τις συναθροίσεις στα σπίτια για να μη βιώσουμε πάλι μία αναζωπύρωση»

Φωτ. Intime (ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Έκκληση στους πολίτες να γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα με «πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του από το νοσοκομείο της Βέροιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε νοσοκομεία και κοινωνικές δομές στην Κεντρική Μακεδονία.

«Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια. Για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως αν και τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

«Οι υγειονομικοί δίνουν το παράδειγμα»

Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο θα φτάσει στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουεργός σημείωσε πως «βλέπουμε πια το φως στην άκρη του τούνελ».

«Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια προετοιμασίας από την πολιτεία, από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Έχουν στηθεί παραπάνω από χίλια κέντρα εμβολιασμού. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και το κέντρο εμβολιασμού εδώ, στο νοσοκομείο της Βέροιας. Και βέβαια θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας, οι οποίοι θα δώσουν και το καλό παράδειγμα, είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και οφείλουμε πάνω απ’ όλα αυτούς να προστατεύσουμε, για να συνεχίσουν να προστατεύουν εμάς» είπε.

chreos-mas-na-kanoyme-o-ti-prepei-gia-na-min-erthei-trito-kyma0

Νέα πτέρυγα νοσοκομείου και ΜΕΘ στη Βέροια τους πρώτους μήνες του 2021

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Βέροιας, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζοντας τη χαρά του που ξεπεράστηκαν διαχρονικά εμπόδια. «Θέλω να θυμίσω ότι αυτή η πτέρυγα επρόκειτο να παραδοθεί το 2016, θα παραδοθεί αισίως τους πρώτους μήνες του 2021. Θέλω να συγχαρώ τον Διοικητή για την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει ώστε αυτή η νέα πτέρυγα, που στην ουσία είναι, πρακτικά, ένα καινούριο νοσοκομείο για την πόλη της Βέροιας, να είναι έτοιμη όσο το πιο σύντομα, με υποδειγματική πραγματικά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, μία υποδειγματική παιδιατρική κλινική» ανέφερε. Όπως είπε, πρόκειται για μία παρακαταθήκη για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για «την καλύτερη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας»

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Έδεσσας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το ‘21 θα είναι πολύ καλύτερο από το ‘20.».

«Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Γιατί αν δεν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εμβολιασμό σε ποσοστό άνω του 50% πάντα θα ζούμε με τον κίνδυνο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας» είπε συνομιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές και τους ευχαρίστησε για τη μάχη που έδωσαν στην πρώτη γραμμή.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. «Τις ημέρες των γιορτών δεν μπορούμε να έχουμε και έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Στηριζόμαστε και στην ατομική υπευθυνότητα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, οι άνθρωποι θα περάσουν με τις οικογένειές τους» ανέφερε.

«Χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που θα έρθει ένα τρίτο κύμα. Αλλά χρέος μας επίσης είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει, ειδικά τώρα στις μέρες των γιορτών, για να μην έρθει και να προσέχουμε» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «να εμβολιαστούμε όλοι» και διαβεβαίωσε πως «θα έχουμε αρκετά εμβόλια». «Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης, επειδή γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για τον αριθμό των εμβολίων, ότι τα εμβόλια τα αγοράζει όλα κεντρικά η Ευρώπη και κάθε χώρα παίρνει αυστηρά την κλείδα κατανομής που της αναλογεί, ως ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Εμείς δηλαδή παίρνουμε κάτι παραπάνω από το 2% των εμβολίων που αγοράζει η Ευρώπη για κάθε παρτίδα εμβολίων. Άρα, θα πάρουμε πρώτα τα εμβόλια της Pfizer, θα ακολουθήσει της Moderna και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News