Πολιτική Τετάρτη 16/12/2020, 14:21
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ

Κορωνοϊός: 150.000 θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους το πρώτο εμβόλιο στη χώρα - «Παράθυρο» για ολικό lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές

Κορωνοϊός: 150.000 θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Συνολικά 150.000 πολίτες θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας αναμένεται να λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου τον πρώτο μήνα του έτους.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο κ. Πέτσας δήλωσε πως είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά, αλλά τελικά τα εμβόλια θα είναι λιγότερα.

«Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου» ανέφερε. Όπως εξήγησε, «θα τα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων».

«Καμία περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων μέσα στις γιορτές»

Ο κ. Πέτσας διαμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, αλλλά αντίθετα, «υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης». «Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήρουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε» είπε.

«Παράθυρο» για ολικό lockdown σε κάποιες περιοχές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές. «Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα – και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου» δήλωσε.

Ανέφερε για παράδειγμα πως υπάρχουν περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που προκαλούν ανησυχία. «Βλέπουμε στα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπούν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News