Πολιτική Κυριακή 24/07/2022, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενρίκο Λέτα: Οι Δημοκρατικοί της Ιταλίας εξετάζουν διάφορες πολιτικές συμμαχίες

Ενρίκο Λέτα: Οι Δημοκρατικοί της Ιταλίας εξετάζουν διάφορες πολιτικές συμμαχίες

Οι Δημοκρατικοί της Ιταλίας σταθμίζουν διάφορες πιθανές συμμαχίες για τις εθνικές εκλογές της χώρας το Σεπτέμβριο και θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για τη σύνθεση τυχόν νέων συμμαχιών, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκράτες ή PD έρχονται δεύτεροι μετά το δεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, του οποίου ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι. Οι δεξιοί αποτελούν ήδη μέρος ενός ευρύτερου εκλογικού συνασπισμού, που περιλαμβάνει τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Άνοδος της δεξιάς

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας έχει δει τη δημοτικότητά του να τριπλασιάζεται μέσα σε τρία μόλις έτη

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών, Bloomberg

 

Ο Λέτα αναμένεται να σταθμίσει τη σύνδεση με ορισμένα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα για να σχηματίσει έναν συνασπισμό που θα μπορούσε να νικήσει το μπλοκ της Μελόνι. Ο επικεφαλής του PD, ο οποίος διετέλεσε για λίγο πρωθυπουργός, δήλωσε πρόσφατα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη δύναμη του κόμματός του, καθώς αναμένει ότι οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν τελικά να τιμωρήσουν τους πολιτικούς που γύρισαν την πλάτη στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.  

Ο Ντράγκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κόμματα του συνασπισμού του – η Forza Italia και η Λέγκα της κεντροδεξιάς, καθώς και το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων – απέσυραν την υποστήριξή τους. 

«Μιλάμε για φασισμό»

Ένας συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα της Μελόνι, του οποίου οι ρίζες ανάγονται στο μεταφασιστικό κίνημα της Ιταλίας, πρόκειται να κάνει εκστρατεία με ένα μείγμα δημοσιονομικής γενναιοδωρίας και εθνικιστικών πολιτικών, προκαλώντας ενδεχομένως αναστάτωση στις αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Και ενώ η Μελόνι επιμένει ότι η Δεξιά δεν αποτελεί απειλή, ο Λέτα προειδοποίησε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας θα θέσει σε κίνδυνο πολλά από τα επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς αν η Ιταλία θα διακινδύνευε την κατάργηση των δικαιωμάτων στην άμβλωση υπό μια κυβέρνηση Μελόνι, ο Λέτα είπε ότι «το κλίμα είναι αυτό», αν και εξέφρασε την πίστη του στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Μια δεξιά κυβέρνηση θα ωθούσε τουλάχιστον τους νέους να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογράμμισε ο Λέτα. 

Όταν ρωτήθηκε αν η κληρονομιά των Αδελφών της Ιταλίας θα αποτελούσε προεκλογικό θέμα, ο Λέτα είπε: «Σίγουρα θα μπορούσα να μιλήσω για τον φασισμό».

Ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει εικασίες για το αν ο Λέτα θα επιδιώξει να αναβιώσει μια συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια, των οποίων ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο επικεφαλής του PD απέκλεισε οποιαδήποτε νέα σύνδεση, απαντώντας αρνητικά, όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα του Κόντε θα μπορούσε να είναι μέρος μιας συμμαχίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ντράγκι: Ποιος είναι πραγματικά ο «Σούπερ Μάριο» – Η ζωή, το έργο και τα χόμπι του

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News