ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης

Κυβέρνηση: Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης

Νέο «παράθυρο» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης με τους δημάρχους Ανατολικής Αττικής. «Εχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές μας και τον σχεδιασμό μας ότι και δύσκολος να είναι ο χειμώνας, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, θα ξεπεράσουμε και αυτή».

Τέλος στα σενάρια

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναφερόταν για μία ακόμη φορά στα εκλογικά σενάρια, τα οποία πολλοί συνδυάζουν με τις περιοδείες. «Αναρωτιούνται μερικές φορές οι αντίπαλοί μας: γιατί κάνουν, λέει, περιοδείες και κινούνται και βγαίνουν στον κόσμο, μήπως έχουν κάποια κρυφή ατζέντα, μήπως ετοιμάζουν εκλογές και δεν μας το λένε;». Αυτό το ρητορικό ερώτημα έθεσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Αν. Αττική, απαντώντας ταυτόχρονα στα σενάρια που τον θέλουν να ετοιμάζει… εκλογικό αιφνιδιασμό, παρά την ξεκάθαρη θέση που πήρε κατά των εκλογών.

«Η δέσμευσή μου ισχύει στο ακέραιο», είπε, προσθέτοντας πως «είναι εθνικά επιβεβλημένο να πορευτούμε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζει». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του δεν φοβάται κανέναν και «όπως διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, έτσι θα διαχειριστούμε και τις δυσκολίες που έρχονται» και «στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε με αυτούς οι οποίοι φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να μας θυμίζουν πόσο κακό έκαναν στη χώρα».

Η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη σε μια περιοχή που αυξάνει ραγδαία τον πληθυσμό της τα τελευταία χρόνια και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, περιελάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας, στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις κατασκηνώσεις όπου φιλοξενούνται Ουκρανοί πρόσφυγες, αλλά και στο λιμάνι της Ραφήνας, ενώ έκλεισε με συναντήσεις με κομματικά στελέχη.

Κάποιος θα τη χαρακτήριζε πολύ εύκολα «προεκλογική», αυτό όμως θα είναι το μοτίβο από εδώ και στο εξής. Οι πληροφορίες λένε πως οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα είναι συνεχείς το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει μια παύση τον Δεκαπενταύγουστο για ολιγοήμερες διακοπές και από τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα ανέβουν ξανά οι στροφές με συνεχείς περιοδείες.

Χθες, τέλος, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη του προσωπικού του αερολιμένα, καθώς και με ταξιδιώτες, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι «ότι δεν έχουμε τις εικόνες ταλαιπωρίας που έχουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και αυτό προσθέτει πολύ στην εμπειρία του επισκέπτη, είτε στην άφιξη είτε στην αναχώρηση». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δείχνουμε την εικόνα «μιας πλήρως οργανωμένης χώρας», προσθέτοντας την αισιοδοξία του «να μας δώσει και ο τουρισμός τις δημοσιονομικές ανάσες που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία». Κατά τις συνομιλίες που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Παράσχη, διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Αεροδρομίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις συντονισμένες προσπάθειες που έχουν γίνει για την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να εκτελούνται 63 πτήσεις ανά εβδομάδα και η επιβατική κίνηση από τις ΗΠΑ να είναι αυξημένη κατά 50% σε σύγκριση με το 2019.

Ο κ. Παράσχης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι, σε αντίθεση με πολλά μεγάλα αεροδρόμια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης εργαζομένων, χάρη στη σωστή διαχείριση του προσωπικού που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη στήριξη από κρατικά προγράμματα προστασίας της απασχόλησης, όπως το «Συν-Εργασία».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News