Πολιτική Τρίτη 22/12/2020, 20:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Νέα navtex για το Oruc Reis

Τουρκία: Νέα navtex για το Oruc Reis

Στην έκδοση νέας Navtex για το Oruc Reis προχώρησε η Τουρκία, όμως η δεσμευμένη περιοχή για έρευνες αφορά τον Κόλπο της Αττάλειας, γεγονός που ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θελήσεως από την πλευρά της Άγκυρας και «παράθυρο» για διερευνητικές επαφές με την Αθήνα.

Η Navtex που εκδόθηκε πριν από λίγο αφορά το Oruc Reis, ενώ τόσο η εξάμηνη διάρκειά της, όσο και το πεδίο ερεύνης (τουρκική υφαλοκρηπίδα) ερμηνεύονται ως απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να εκπέμψει ένα θετικό σήμα που θα επιτρέψει την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

Πράγματι, η δεσμευόμενη περιοχή από τη Νavtex αφορά τον Κόλπο της Αττάλειας και η χρονική της διάρκεια, φέρει σημερινή ημερομηνία έναρξης εκτείνεται δε έως τις 21 Ιουνίου του 2021.

Εξυπακούεται ότι το Oruc Reis δεν είναι το μόνο ερευνητικό πλοίο που έχει επιστρατευθεί για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ δεδομένη είναι πάντα η ρευστότητα στις τουρκικές κινήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παραμένει σε ετοιμότητα για την πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News