Πολιτική Τρίτη 31/05/2022, 11:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Αμφισβητεί ξανά την κυριαρχία ελληνικών νησιών

Τσαβούσογλου: Αμφισβητεί ξανά την κυριαρχία ελληνικών νησιών

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό κανάλι.

Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή».

Παράλληλα, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας: «Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί με απειλή από την Τουρκία ως δικαιολογία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους».

Μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης έδεξε και χάρτες «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. «Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. Αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους», είπε.

Ο Τσαβούσογλου επιμένει στα περί επεκτατικής πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας, λέγοντας ότι με αυτό το κίνητρο παραβιάζει το καθεστώς.

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας ΝΑΤΟϊκής χώρας και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας.

«Εχουν μένος εναντίον μας» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος προκαλεί και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας: «Τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκανήσα έχουν καταληφθεί άδικα».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης»

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: «Ελλάδα, συμμαζέψου»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News