ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Ελληνοτουρκικά: Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Η Τουρκία αυξάνει διαρκώς την πίεση στο μεταναστευτικό, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος για νέα εργαλειοποίηση του ζητήματος από τον Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι πως στο σύνολο οι ροές από στεριά και θάλασσα τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020 συνολικά 76 άτομα πέρασαν στη χώρα, τον Απρίλιο του 2021 ανήλθαν στα 866 και το 2022 έφτασαν στα 1.129. Αντιστοίχως, τον Μάιο του 2020 είχαμε 284 άτομα που πέρασαν στη χώρα, τον Μάιο του 2021 ανέβηκαν στα 518 και φέτος, έως τις 23 Μαΐου, είχαμε σύνολο 756.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τα άτομα που μπήκαν στη χώρα και καταγράφηκαν και όχι όσους το επιχείρησαν, των οποίων βεβαίως είναι άγνωστος ο αριθμός. Αλλά είναι προφανές πως όσο αυξάνονται οι ροές τόσο αυξάνονται και όσοι εισέρχονται, και οι παραπάνω αριθμοί αποτυπώνουν πως το 2022 θα είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μια χρονιά πίεσης στο μεταναστευτικό.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, ετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο και ήδη στον Εβρο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα έχουν αυξηθεί οι περιπολίες. Ειδικά στα χερσαία σύνορα η επιφυλακή θυμίζει εκείνη της περιόδου μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2020, καθώς οι δουλέμποροι, εκμεταλλευόμενοι την πτώση της στάθμης του ποταμού, προωθούν καθημερινά δεκάδες μετανάστες προς την ελληνοτουρκική μεθόριο υπό την πλήρη ανοχή –αν όχι συνέργεια– των τουρκικών αρχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και στον Εβρο η πίεση έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα περασμένα έτη, καθώς από τα 56 άτομα τον Μάιο του 2020, είχαμε 405 τον Μάιο του 2021 και φέτος, έως τις 23 Μαΐου, 401. Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, με τη γενική οδηγία να μην παρεκκλίνει από εκείνη του 2020, που έλεγε πως τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα δεν παραβιάζονται.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News