Πολιτική Τρίτη 24/05/2022, 09:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Κόβει κάθε γέφυρα ο Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Κόβει κάθε γέφυρα ο Ερντογάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμφανώς εκνευρισμένος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κόβει κάθε επαφή μεταξύ των δύο χωρών. «Από εδώ και πέρα για εμένα πια δεν υπάρχει o Μητσοτάκης. Δεν δέχομαι να συναντηθώ με τον ίδιο. Διότι εμείς προχωράμε με πολιτικούς με προσωπικότητα και αξιοπρέπεια που τηρούν τον λόγο τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο. Σχολιάζοντας την ακραία τοποθέτηση Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας».

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 10 βάσεις. Ποιος ο λόγος; Ποιoν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Eδώ μιλάμε για μια Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε. χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ». Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να μη βάλουμε τρίτους ανάμεσά μας. Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα είχε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Στo Koγκρέσο έκανε ομιλία που είπε “όσα έπρεπε να πει” εναντίον της Τουρκίας. Επιπλέον, σχεδόν έκανε υποδείξεις και συστάσεις στις ΗΠΑ “μην πουλήσετε F-16 στην Τουρκία”». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει καμία επαφή με τον πρωθυπουργό.

«Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής ας το σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Με ποιους θα συνεργαστεί και ποιους θα βάλει να χτίσουν βάσεις. Και νομίζω οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν απόφαση για το θέμα των F-16 κοιτώντας το τι λέει το στόμα του Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Αναλυτές εκτιμούν πως η ομιλία του κ. Ερντογάν δίνει οδηγία σε όλα τα υπουργεία και κανένας δεν αποκλείει να υπάρχουν νέες ενέργειες της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επαναφέρει και τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε τελετή καθέλκυσης υποβρυχίου στα στρατιωτικά ναυπηγεία Γκιόλτζουκ της Τουρκίας, ως δείγμα για την ενίσχυση αυτής της θεωρίας, ανακοίνωσε προγράμματα ναυπήγησης, ανάμεσά τους –μέχρι το 2027– και έξι νέα υποβρύχια τύπου «Reis», που είναι τα αντίστοιχα των υποβρυχίων «Παπανικολής» τα οποία διαθέτει η Ελλάδα και είναι γερμανικής σχεδίασης και τεχνολογίας.

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του σημείωσε: «Εχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας”».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News