Πολιτική Δευτέρα 14/06/2021, 06:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι ελπίδες για ένα «ήρεμο καλοκαίρι»

Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ των δύο ηγετών

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι ελπίδες για ένα «ήρεμο καλοκαίρι»

Ως ένα βήμα προσέγγισης – παρά τις καταγεγραμμένες διαφωνίες των δύο πλευρών – βλέπει η ελληνική κυβέρνηση τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Τις προσδοκίες της Αθήνας εν όψει της συνάντησης των δύο ηγετών συμπυκνώνει η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 24 εν όψει της Συνόδου: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα «ήρεμο καλοκαίρι» και θεωρεί ότι πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς, με προϋπόθεση πάντα την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την έμπρακτη αποκλιμάκωση «έργων και λόγων» από την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως είπε «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι». «Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε ακόμη τις προοπτικές συνεργασίας με τη γειτονική χώρα και τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως σημείωσε πρόσφατα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. «Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε» επισήμανε η κ. Πελώνη, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα» και «το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Η ίδια σημείωσε πως η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά – όπως υπογράμμισε – η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έχει ως εξής (σε ώρες Ελλάδος):

12.55: Άφιξη στην έδρα του ΝΑΤΟ

13.20: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

13.35: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον

14.00-17.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ

17.05: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News