Πολιτική Δευτέρα 31/05/2021, 13:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Έχουμε επίγνωση των διαφορετικών θέσεων

Ελληνοτουρκικά: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σε σαφώς καλύτερο κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με τους κ.κ. Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποφεύγουν τις εντάσεις της προηγούμενης συνάντησης στην Άγκυρα.

Αφού συνεχάρη τον ομόλογό του για την κατάκτηση της Euroleague από την Ανατολού Εφές, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών -και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετα- θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία.

«Σκοπός είναι να επιχειρήσουμε μια πρώτη συνεννόηση κι αν αυτό καταστεί δυνατό, να υπάρξει μια σταδιακή ομαλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ένα περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Αρχικά, όπως γνωστοποίησε, υπάρχει συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικό test, να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την ίδια ώρα, οι δύο ομόλογοι είχαν την ευκαιρία να προετοιμάσουν την επερχόμενη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «έκλεισε» για τις 14 Ιουνίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν-1

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη φιλοξενία, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στην Τουρκία υπάρχει θετική πολιτική βούληση για την επίλυσή τους.

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα» σημείωσε, παράλληλα.

Όσον αφορά την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως είχε γίνει ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και σημείωσε πως έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχισή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου κινήθηκε σε σαφώς ηπιότερους τόνους σε σχέση με όσα είχαν διαδραματιστεί στα μέσα Απριλίου, όταν οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν «θερμό» επεισόδιο on camera.

Πριν τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News