Πολιτική Παρασκευή 29/04/2022, 12:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

«Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία», είπε και αναφερόμενος στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, τον οποίο θα επισκεφθεί την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα έχει δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαφοροποιήσει πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι τις δικές της, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». «Η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το επίδομα καυσίμων, λέγοντας πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται μέσα στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η χώρα και παρότι δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι «η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News