Πολιτική Τρίτη 19/10/2021, 13:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι

Μνημόνιο διασύνδεσης των τριών χωρών για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι

Με ένα ακόμη μνημόνιο που αφορά τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύεται η τριμερής συνεργασία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών ηγετών.

«Η ενέργεια καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη» ανέφερε στις δηλώσεις του μετά από την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Όπως είπε, η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου. Παράλληλα, συνέχισε, «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο και στα προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης το σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» σε πολλά πεδία δράσης «από την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία, μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Στην κοινή διακήρυξη που υπεγράφη στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου, οι τρεις ηγέτες χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της διακήρυξης, το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των τριών χωρών αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών «αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα» τονίζεται.

Στην ίδια διακήρυξη οι τρεις ηγέτες δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εξερεύνηση και μεταφορά φυσικού αερίου. «Παραμένουμε πεπεισμένοι πως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Συναφώς, χαιρετίσαμε για ακόμη μια φορά την υιοθέτηση του καταστατικού του Forum Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)» αναφέρεται στο κείμενο, όπου διευκρινίζεται πως η σύσταση του EMGF βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Το EMGF θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των μελών για να ξεδιπλώσουν το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή και να δημιουργήσουν έσοδα από τα αποθέματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ιδίως την UNCLOS» προστίθεται.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News