ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα μηνύματα μέσω Καΐρου και τα «καυτά» ν/σ που έρχονται

Τα μηνύματα μέσω Καΐρου και τα «καυτά» ν/σ που έρχονται

Παρά το γεγονός πως βαδίζουμε ολοταχώς προς τον δεύτερο μήνα του θέρους η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτη ένταση εντός και εκτός συνόρων. Το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο όπου είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ουσιαστικά παραλήπτη και την Άγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με έναν ηγέτη της «γειτονιάς» μας που βλέπει επίσης με σκεπτικισμό την «είσοδο» της Τουρκίας στην Λιβύη, για την οποία αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται νέα διάσκεψη στο Βερολίνο απουσία της Ελλάδας. Συνεπώς ο πρωθυπουργός έκανε ένα ταξίδι σε ένα κρίσιμο timing ώστε να ζεστάνει τις σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο, καθώς η συζήτηση των δύο έγινε πάνω σε μία διευρυμένη ατζέντα, όπως τα ενεργειακά θέματα – και ειδικότερα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου –  καθώς και για την ανάγκη οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.  

Την ίδια ώρα, το βλέμμα της κυβέρνησης βρίσκεται και εντός Ελλάδος. Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με ένα από τα θέματα που δεσπόζει στην ατζέντα να είναι η παρουσίαση του νέου επικουρικού ταμείου. Η κυβέρνηση εισέρχεται σε δεύτερη «μάχη» μετά την επιτυχημένη που έδωσε για το εργασιακό, αλλά αυτή την φορά η αντιπαράθεση αναμένεται ακόμα πιο σκληρή.  

Κωστής Χατζηδάκης και Παναγιώτης Τσακλόγλου θα παρουσιάσουν με κάθε λεπτομέρεια το νομοσχέδιο που κεντρικός του άξονας είναι ο εξής: οι εισφορές των νέων εργαζομένων με το νέο σύστημα αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σε έναν ατομικό «κουμπαρά» δικό τους και θα επενδύονται, ώστε να πληρώνουν τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων μελλοντικά.  

Όπως προειπώθηκε, το ασφαλιστικό έρχεται μετά το εργασιακό και θα ακολουθήσει μέχρι τέλος Ιουλίου και το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για τρία «καυτά» νομοσχέδια που αποτυπώνουν την κυβερνητική πρόθεση να ακολουθήσει, με το τέλος της πανδημίας, ένα μπαράζ μεταρρυθμίσεων ώστε η κυβέρνηση να μπει, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, όσο το δυνατόν πιο ετοιμοπόλεμη. Σε αυτό το πλαίσιο ο ανασχηματισμός εντός του Ιουλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News