Πολιτική Δευτέρα 21/06/2021, 22:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρότερες από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου είναι σήμερα ισχυρότερες ίσως από ποτέ» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε Έλληνες της Αλεξάνδρειας κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό Τετράγωνο του Shatby, με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συμφέροντά τους είναι ευθυγραμμισμένα και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων όχι μόνο στον αμυντικό, στον πολιτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα «είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «πάντα μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την ελληνική κοινότητα και το Πατριαρχείο». Εστιάζοντας στα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινότητα ο πρωθπουργός εξέφρασε την πεποίθηση «μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη σχέση τη δική σας με το αιγυπτιακό κράτος, με ίσως πιο εμβληματικό το ζήτημα του ναυτικού ομίλου, να μπορέσουμε να το λύσουμε σε υψηλότατο επίπεδο. «Τα ζητήματα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στο Κάιρο. Εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων, δυστυχώς, δεν είναι πρόβλημα το οποίο έχετε μόνο εσείς. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ τις οποίες μπορούμε να επιλύσουμε. Και βέβαια το ζήτημα της Παιδείας, της Ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό είναι ένα θέμα το οποίο πια θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε, συνολικά, καθώς πρέπει να πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο το οποίο να συνδυάζει τη φυσική παρουσία με την τεχνολογία η οποία μας δίνει πια  καινούργιες δυνατότητες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας» συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός Ελλάδος οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πολυπόθητο όριο των 200 βουλευτών, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και άλλο τα πολύ -κατά την άποψή μου- αυστηρά κριτήρια που περιορίζουν ουσιαστικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το μόνιμο τόπο κατοικίας σας». «Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, κάναμε όμως ένα πρώτο βήμα, δειλό, και επιφυλάσσομαι με διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, να επανέλθουμε στο θέμα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν Ελληνόπουλα ντυμένα με τις στολές του προσκοπισμού, έλληνες εκπαιδευτικοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο και μέλη της ελληνικής κοινότητας και ομογενειακών οργανώσεων. «Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή για εμάς, σήμερα, η επίσκεψή σας. Και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον απόδημο ελληνισμό και ειδικότερα για τον ελληνισμό της Αιγύπτου. Παράλληλα, ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις άριστες ιστορικές σχέσεις των δύο λαών Ελλάδας και Αιγύπτου. Δύο λαών υπέρμαχων της ειρήνης, της καλής γειτονίας» είπε εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Βαφειάδης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό:

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, μονοήμερης στην οποία κάνω στη φίλη Αίγυπτο. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Αίγυπτο αλλά η συγκυρία δεν το είχε φέρει -μέχρι στιγμής- να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια, οπότε εκπλήρωσα και αυτή την επιθυμία. καθως αισθάνομαι και εγώ, εξ αγχιστείας ολίγον Αλεξανδρινός, λόγω της οικογένειας της συζύγου μου η οποία προέρχεται από την Αλεξάνδρεια. Και δεν μπορώ να μην αισθάνομαι συγκίνηση εισερχόμενος σε αυτό το κτίριο με τις τόσο βαριές μνήμες ενός ακμάζοντος Ελληνισμού».

Eπίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους ο Γενικός Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Dr. Mostafa el Feki ενώ ο κ. Μητσοτάκης άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο πρωθυπουργός μετέβη και στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε και ξενάγησε η Αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου – Παπακώστα η οποία ανακάλυψε ένα μοναδικό άγαλμα, που φιλοξενείται στο Μουσείο και εκτιμάται ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά την ανακάλυψη της κ. Παπακώστα αλλά και τον μουσειακό χώρο με αντιπροσωπευτικά εκθέματα των διαφόρων φάσεων της ιστορίας της Αλεξάνδρειας. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελληνίδα αρχαιολόγος συνεχίζει τις ανασκαφές σε παρακείμενη περιοχή, στους κήπους Σαλαλατ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News