ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στοίχημα του «καλύτερου Φεβρουαρίου»

Το στοίχημα του «καλύτερου Φεβρουαρίου»

Η χθεσινή παράταση των περιορισμών για μία ακόμα εβδομάδα, την οποία είχε προαναγγείλει από πλευράς κυβέρνησης ο κ. Θάνος Πλεύρης, αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας.

Εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, το ερώτημα είναι αν στις αρχές του επόμενου μήνα η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μερική ή πλήρης.

Η απόφαση, πλην των αμιγώς υγειονομικών κριτηρίων, που είναι η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και η ύπαρξη ακόμα και σήμερα της μετάλλαξης «Δέλτα», έχει και αμιγώς πολιτικούς λόγους: Στο Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν παράταση των μέτρων, καθώς ο Ιανουάριος εξαρχής είχε θεωρηθεί «χαμένος» λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», και αυτή η άποψη είχε παγιωθεί και στην κοινή γνώμη. Συνεπώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να ληφθεί το ρίσκο άρσης των μέτρων μία εβδομάδα νωρίτερα, σε ένα μήνα που λειτουργεί, ουσιαστικά, προπαρασκευαστικά για την είσοδο της χώρας στην επόμενη φάση. Ο μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση δεν είναι άλλος από το να έχουμε έναν καλό Φεβρουάριο και έναν ακόμα καλύτερο Μάρτιο, χωρίς πανδημία. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι πολύ βασικός για την κυβέρνηση, καθώς τους τελευταίους δύο μήνες έχει να αντιμετωπίσει μια διπλή κρίση, πανδημία και ενέργεια, και το τέλος τουλάχιστον της μιας εκ των δύο θα δώσει βαθιά ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ρίξει το βάρος στην άλλη. Οι προβλέψεις της Κομισιόν, άλλωστε, πως η ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά τελειώνει, αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και με πιο μακροπρόθεσμα όπλα, τα οποία θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.  

Ολα τα παραπάνω καθιστούν απαγορευτική μια νέα υποτροπή της πανδημίας, εξ ου και η παράταση των μέτρων ήταν μονόδρομος, παρά τη σαφή πτωτική πορεία των κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν τον σχεδιασμό για έναν καλύτερο οικονομικά Φεβρουάριο, η κυβέρνηση επιθυμεί την άρση των μέτρων από τις 31 Ιανουαρίου, ώστε να εισέλθουμε στον τελευταίο μήνα του χειμώνα με καλύτερες προϋποθέσεις. Το ερώτημα είναι αν η άρση θα είναι μερική –π.χ. επιστροφή της μουσικής– ή πλήρης. Αν θα αφορά, δηλαδή, και το μειωμένο αυτή τη στιγμή ωράριο στην εστίαση, που αποτελεί το πιο «σκληρό» μέτρο.

Βάσει όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, και συνδέονται άμεσα με την επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία, η κυβέρνηση θα ήθελε πλήρη άρση των περιορισμών από αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πώς θα κυλήσει και η επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτική, πάντως, της βούλησης του πρωθυπουργού να έχουμε μια οικονομική έκρηξη μετά την πανδημία είναι η προετοιμασία για το καλοκαίρι που έρχεται, στην οποία εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση του ίδιου του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, κατά την οποία συμφώνησαν πως το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ιδιαίτερα καλό και οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα μέτρα

Οικονόμου: Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News