ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο των αποφάσεων 

Τι θα γίνει με την «ορφανή» θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο των αποφάσεων 

Όπως είχε γράψει τις προηγούμενες μέρες το moneyreview.gr ο ανασχηματισμός δεν ήταν ούτε σαρωτικός, ούτε δομικός, αλλά «μητσοτακικός». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πάγια τακτική του προχώρησε σε στοχευμένες αλλαγές, εκεί που θεωρούσε πως υπάρχει πρόβλημα. Ητοι στα υπουργεία των κρίσεων, το Προστασίας του Πολίτη και το Υγείας, όπου είχαμε σαρωτικές αλλαγές και στους υπουργούς και στους υφυπουργούς.

Η κεντρική φιλοσοφία ήταν πως οι υπουργοί που έχουν διαχειριστεί τις κρίσεις έχουν κουραστεί και έχουν κουράσει τους πολίτες και χρειαζόταν μια αλλαγή. Εξου και είχαμε τις αντικαταστάσεις με τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη να αποχωρούν από το Προστασίας του Πολίτη και το Υγείας αντίστοιχα και να δίνουν την σκυτάλη στον Τάκη Θεοδωρικάκο που επέστρεψε πανηγυρικά στην κυβέρνηση, τον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα.  

Πέντε βουλευτές  

Την ίδια ώρα πέντε βουλευτές εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα. Οι κυριότερες ήταν στις θέσεις των υπουργών που προαναφέρθηκαν, αλλά είχαμε ακόμα την είσοδο των Ανδρέα Κατσανιώτη, Σίμου Κεδίκογλου και Μιχάλη Παπαδόπουλου δίνοντας και γεωγραφικό στίγμα, καθώς τρεις κρίσιμες περιοχές θα εκπροσωπούνται πλέον στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την Αχαΐα, τον τρίτο σε πληθυσμό νομό της χώρας, τη Δυτική Μακεδονία μέσω της υφυπουργοποίσης του Μιχάλη Παπαδόπουλου που προέρχεται από την Κοζάνην μία περιοχή κομβική για την απολιγνιτοποίηση και την πυρόπληκτη Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα δεν προχώρησε σε αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, με μία μόνο εξαίρεση, τον Γιώργο Καραγιάννη, που από γενικός γραμματέας Υποδομών προήχθη σε υφυπουργό. Βασικός λόγος των μετρημένων στα δάχτυλα αλλαγών είναι πως το Μαξίμου αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο της τελευταίας διετίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να εκπέμψει την εικόνα πως δεν είναι ευχαριστημένος από την δουλειά που έχει γίνει και προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές.

«Οι αλλαγές αποτυπώνουν» λένε κυβερνητικές πηγές «το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει για επικοινωνιακούς λόγους». Και συμπλήρωναν πως «ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησής του. Πράγματι 16 συνολικά υπουργοί παρέμειναν στις θέσεις τους: Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Σκρέκας, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Τσιάρας, Μάκης Βορίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κώστας Καραμανλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σπήλιος Λιβανός, Νότης Μηταράκης συν βεβαίως οι δύο υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος.  

Έξαλλοι με Αποστολάκη  

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έξαλλοι με τον Βαγγέλη Αποστολάκη, καθώς μία από τις βασικές αλλαγές του ανασχηματισμού δεν βγήκε αφού ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκε τελικά την πρόταση Μητσοτάκη, λέγοντας πως δεν έχει την διακομματική συναίνεση που θα ήθελε. Στο Μαξίμου κατηγορούν τον πρώην υπουργό πως αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και ενώ είχε μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα είχαν κάνει εκτενή συζήτηση για το αντικείμενο του νέου υπουργείου τελικά υποχώρησε υπό το βάρος των πιέσεων.  

Προς ώρας η θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας μένει κενή και θα υπάγεται στον Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά τούτο δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ. Ήδη αναζητείται πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση με ένα από αυτά που συζητιούνται να είναι του Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News