ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Οι προτάσεις Μητσοτάκη και τα «αγκάθια»

«Καίει» και το μεταναστευτικό

Ενεργειακή κρίση: Οι προτάσεις Μητσοτάκη και τα  «αγκάθια»

Με συγκεκριμένη ατζέντα ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα θέματα τα οποία κυριαρχούν να είναι η κρίση στην ενέργεια και δη στο φυσικό αέριο και το μεταναστευτικό, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για την χώρα.  Μια γεύση για το τι θα έχει σήμερα στις αποσκευές του έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή ομιλία του στο 1st Athens ESG & Climate Crisis που διοργάνωσε η  Καθημερινή στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημειώνοντας πως βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η προώθηση μίας κοινής αγοράς, όπως συνέβη και με τα εμβόλια και σε δεύτερο μακροπρόθεσμο χρόνο μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης.

Όσον αφορά το πρώτο είναι δεδομένη η βούληση Ελλάδας και Ιταλίας να προχωρήσουν από κοινού σε κάτι τέτοιο. Το μειονέκτημα είναι πως πολλές χώρες έχουν έρθει ήδη σε διμερείς συμφωνίες με τις εταιρείες κάτι που δυσκολεύει την κοινή διαπραγμάτευση. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως η προσπάθεια δεν θα γίνει.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος η ΕΕ προσανατολίζεται προς αυστηροποίηση του πλαισίου ανταγωνιστικότητας ώστε να μην εκτοξεύονται οι τιμές.Ουσιαστικά το σκεπτικό Μητσοτάκη είναι πως η ΕΕ πρέπει να δράσει σε δύο επίπεδα: στο πρώτο να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και σε δεύτερο επίπεδο να θέσει μακροπρόθεσμους κανόνες ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο.  

Κριτική στην Ρωσία  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση του πρωθυπουργού για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ενεργειακή κρίση, Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες όπως η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, αλλά και τα προβλήματα προσφοράς, ενώ σχολίασε αρνητικά το γεγονός πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση, ζητώντας μία «πανευρωπαική απάντηση» και αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών. «Η Αίγυπτος και το Ισραήλ μπορούν να λειτουργήσουν ως προμηθευτές φυσικού αερίου για την Ε.Ε» σημείωσε, προσθέτοντας πως η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη.  

Εξωτερικά σύνορα 

Το έτερο μεγάλο θέμα λόγω και της κρίσης στο Αφγανιστάν, είναι το μεταναστευτικό. Την Ελλάδα την «καίει» πάντα το θέμα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Μένει να δούμε σε τι βαθμό και με τι φρασεολογία θα ενταχθεί το θέμα στα συμπεράσματα. Μέχρι χθες στ προσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, υπήρχε η φράση πως η ΕΕ καταδικάζει «κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών» να εκμεταλλευτούν μετανάστες και πρόσφυγες για «πολιτικούς λόγους» μία αναφορά που πηγαίνει και προς την Αγκυρα. Παράλληλα υπήρχε αναφορά που λέει πως η ΕΕ είναι «αποφασισμένη» να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, που εν προκειμένω είναι και σύνορα της Ελλάδας, ώστε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση και τις δευτερεύουσες ροές.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News