Πολιτική Παρασκευή 15/10/2021, 18:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Ανάγκη προστασίας από τις ενεργειακές ανατιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Κ. Χατζηδάκης: Ανάγκη προστασίας από τις ενεργειακές ανατιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Αναγκαία είναι η λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, καθώς και ο κίνδυνος ενίσχυσης της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστη Χατζηδάκη. 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές», που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «η ενεργειακή κρίση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες – μέλη.»

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών

O υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Η ΕΕ έχει άλλωστε την ευθύνη για τη χάραξη του συνόλου σχεδόν της ενεργειακής πολιτικής των χωρών – μελών»

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποτελεί μηχανισμό συντονισμού όχι μόνο της οικονομικής – δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών – μελών της ΕΕ, αλλά και της εργασιακής, κοινωνικής πολιτικής και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας στην ενέργεια, αλλά και υποστήριξη για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης τα θέματα:

– Υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νόμου 4808/2021 για την διαμόρφωση νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ενώ σημείωσε ότι με τον ίδιο νόμο κυρώθηκε η 187 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας («Για το πλαίσιο προώθησης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία»). Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία 2021-2027.

– Πράσινη Βίβλος σχετικά με τη γήρανση. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται, υψηλότερο αφορολόγητο για κάθε παιδί στην οικογένεια κ.ά.) Σημείωσε ακόμη ότι με το δημογραφικό συνδέεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να υπάρχει εγγύηση για τις συντάξεις της νέας γενιάς. Όπως είπε, το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε καλύτερες αποδοχές αλλά και σε αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης που αποτελούν την βέλτιστη μέθοδο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News