ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γρίφος των 120 και το σενάριο της διπλής εξεταστικής

Ο γρίφος των 120 και το σενάριο της διπλής εξεταστικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω, το ίδιο και η ΝΔ. Ο λόγος για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τον τρόπο που διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις, την οποία έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ αποδέχεται την πρόταση εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει την περίοδο εξέτασης και στην δική του διακυβέρνηση, δηλαδή να εξεταστεί και η περίοδος 2015-19.

Το κυβερνητικό αίτημα δεν φαίνεται να αποδέχεται η αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένει στην αρχική του πρόταση ζητώντας από τη ΝΔ να την υπερψηφίσει και μετά να διευρυνθεί η περίοδος προς εξέταση καθώς η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην επιτροπή.

Από το Μαξίμου μεταδίδουν πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται θεσμικά, καθώς η Εξεταστική Επιτροπή θα εξετάσει την περίοδο για την οποία θα πάρει εντολή από την Ολομέλεια, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί εξ΄’ αρχής η εξεταζόμενη περίοδος. «Αυτό που είπαμε χθες στη Βουλή είναι ότι στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής υπάρχουν δύο ζητήματα που τα θέτει και η αντιπολίτευση. Είναι η χρηματοδότηση των ΜΜΕ από το κράτος και ο τρόπος με τον οποίον διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις, να διερευνηθεί αν υπάρχει με αυτό τον τρόπο κάποια χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, αν δηλαδή άλλα πράγματα συμβαίνουν και άλλα προβάλλονται. Αφού και οι δύο θέλουμε να εξετάσουμε αυτά τα πράγματα, είπαμε να πάμε στη Βουλή, να τα δούμε από το 2015 μέχρι και σήμερα σε όλο του το βάθος, σε όλη τους την έκταση, χωρίς να κρύψει κανείς το οτιδήποτε και να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του. Ο μόνος θεσμικά σοβαρός τρόπος για να γίνει αυτό, για να μην έχουμε ευτράπελα και να μην μπλέξουμε σε διαφορετικές εξεταστικές είναι, αφού συμφωνούμε, να έρθουμε στο κοινοβούλιο με ένα ενιαίο κείμενο που να περιγράφει τι ακριβώς θέλουμε να ψάξουμε, να συγκεντρώσει 300 ψήφους και να τελειώσει αυτή η ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε διαφορετική περίπτωση η ΝΔ, παρά το γεγονός πως αρχικά δεν είχε τέτοιο πρόθεση, θα προσανατολιστεί προς κατάθεση δεύτερης εξεταστικής. «Αν η αντιπολίτευση επιμείνει, δε θα την αφήσουμε να δραπετεύσει από αυτό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Οι 120  

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως για να καταφέρει να περάσει η πρόταση του χρειάζεται και το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης έχει ταχθεί υπέρ «κάθε εξαταστικής» αλλά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των εσωκομματικών εκλογών.

Παράλληλα και τα άλλα κόμματα έχουν θέσει θέμα διεύρυνσης της περιόδου από το 2015, ακόμα και από το 2010, κάνοντας αυτή την στιγμή αμφίβολη την συγκέντρωση του αριθμού 120.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News