Πολιτική Τετάρτη 25/08/2021, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Γεννηματά: Κατέρρευσε το επιταλικό κράτος, χάθηκε η πολιτική ευθυξία

Φ. Γεννηματά: Κατέρρευσε το επιταλικό κράτος, χάθηκε η πολιτική ευθυξία

Σοβαρές πολιτικές ευθύνες απέδωσε στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Από το βήμα της Βουλής η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για εμφανείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. 

«Απέτυχε και κατέρρευσε το δήθεν επιτελικό κράτος σας. Αποτύχατε στην ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι υπεύθυνη στάση το «σώζετε ανθρώπους και αδιαφορείτε για την καταστροφή καλλιεργειών, περιουσιών και δασικών εκτάσεων», είπε. Απευθυνόμενη δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε για «προσχηματική συγγνώμη που δεν πείθει» και τον κάλεσε να απομακρύνει τους αρμόδιους υπουργούς. «Μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία» τόνισε. 

Επικαλούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά το Μάτι, με την οποία ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει και να καταλογίσει εμπράκτως πολιτικές ευθύνες, τόνισε προς τον Πρωθυπουργό: «Συμφωνώ μαζί σας. Εσείς τώρα συμφωνείτε; Γιατί δεν βλέπω πράξεις», κατηγορώντας με τον τρόπο αυτό τον κ. Μητσοτάκη πώς επιδεικνύει αδιαφορία βάζοντας τον πήχη της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη αδιαφορία καταλόγισε και στον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Για την ΝΔ πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 έφταιγε « ο στρατηγός άνεμος» και κάνανε εκλογές μοιράζοντας αφειδώς χρήματα με αδιαφάνεια. Τώρα θυμηθήκατε την κλιματική κρίση», σημείωσε σ΄ άλλο σημείο και δεσμεύτηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αποδεχθεί κανένα μέτρο και πολιτικές αντίστοιχες του 2007 χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια. Επεσήμανε την παντελή έλλειψη συντονισμού και μίλησε για πίνγκ-πόνγκ για την ανάληψη των ευθυνών. « Η κλιματική κρίση , κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Απέτυχε το συγκεντρωτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ποτέ δεν λειτούργησε αποκεντρωμένα. Όλα τα συγκεντρώσατε στον αρμόδιο υφυπουργό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Για την επόμενη μέρα σχετικά με την ανασύνταξη των καμένων περιοχών καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνεννόηση με διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή κι όχι απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News