Πολιτική Τρίτη 28/09/2021, 10:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία: 3+1 φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία

Ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία: 3+1 φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, που προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά τριών φρεγατών Belharra από το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό και τη δυνατότητα απόκτησης μίας ακόμη, υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα αποκτά τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μία» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο. «Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό, αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία» εξήγησε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία». «Αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας» επισήμανε, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μία ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. 

Τόνισε ακόμη πως η συμφωνία «αποτελεί μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας». «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά στην ευρύτερη γειτονιά της» ανέφερε.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την εταιρική μας σχέση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, να προστατεύσουμε την αυτοκυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών προάγοντας την σταθερότητα και την ευμάρεια» δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχουμε δέσμευση έναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και για να δράσουμε συντονισμένα, μαζί για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα: την σταθερότητα και τη βούληση να δράσουμε μαζί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία γίνεται για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε πως «αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας». «Μίλησα με τον κ. Μπάιντεν και εκφράστηκα σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως η σημερινή συμφωνία «δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι – όπως είπε – «η ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός του ΝΑΤΟ».

Όπως έγραφε νωρίτερα το moneyreview.gr η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αποτελεί για την Αθήνα ένα ακόμα βήμα προς την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα πριν λίγο καιρό είχε έρθει σε συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά Rafale. Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας επιτάχυνε η AUKUS στην οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνοντας πως αυτό που έδειξαν είναι «ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News