Πολιτική Δευτέρα 27/09/2021, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στρατηγική εμβάθυνση με Γαλλία – Την Τρίτη ανακοινώσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Στρατηγική εμβάθυνση με Γαλλία – Την Τρίτη ανακοινώσεις

Εν αναμονή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας που θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμήνυσε από το Παρίσι ότι «υπάρχει εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία».

«Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή, αύριο το πρωί θα κάνουμε δηλώσεις με τον πρόεδρο Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για μία στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι. 

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της αποκλειστικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ που έγινε μέσα στοΜουσείο του Λούβρου.

Οσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι δε βλέπει το λόγο να μην έχουμε ένα ήσυχο Φθινόπωρο, σε συνέχεια ενός ήσυχου καλοκαιριού. Προτιμά, όπως είπε, να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», λέγοντας ότι «υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία». 

«Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον ή στην διάδοχο μου».

Αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων μας, είπε ότι «δεν είμαστε μόνοι στην φύλαξή τους», σημειώνοντας ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. 

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της σύστασης του ευρωπαϊκού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση είναι ώριμη. «Είναι ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τα κράτη – μέλη». Είπε ακόμη ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι σε «πολύ ενεργό επίπεδο», καθώς δεν γίνεται να ζητάμε μόνο στήριξη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως εκείνο που μπορεί να πει είναι αυτό που είχε την ευκαιρία να αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ.

Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το σύμφωνο σταθερότητας, ο κ.Μητσοτάκης, είπε ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση», ενώ όταν κλήθηκε να να σχολιάσει το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών είπε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με κάθε κυβέρνηση, αποφεύγοντας ουσιαστικά να σχολιάσει το αποτέλεσμα. 

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν,  ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «σηματοδοτεί τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και αποτελεί μία αναδρομή στο χρόνο, μία υπενθύμιση ότι η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του ελληνικού κράτους υπήρξε ουσιαστικά, μία ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συνδέεται η Ελλάδα που ενέπνευσε τους Γάλλους με τη σύγχρονη Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα «νήμα ιστορίας ακριβώς συνδέει την αρχαία, την κλασσική Ελλάδα, γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ομορφιάς, της τέχνης, με την Ελλάδα της Επανάστασης στην οποία συνενώθηκαν από τη μία η ανάγκη της χώρας να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, χωρίς όμως να χάσει την ιδιαίτερη εθνική της ταυτότητα. Το προϊόν αυτής της ώσμωσης είναι η σύγχρονη Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως είναι «η Ελλάδα του 2021, μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή όμως μια χώρα εξαιρετικά υπερήφανη για τη δικιά της ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και ακριβώς σε αυτή την ώσμωση νομίζω συνίσταται και η πρόκληση του πώς μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Έλληνες και Ευρωπαίοι».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News