Πολιτική Δευτέρα 25/01/2021, 16:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσαν οι υπογραφές για τα «Ραφάλ»

Έπεται η απόκτηση γαλλικών πλοίων (;)

Έπεσαν οι υπογραφές για τα «Ραφάλ»

Τη σύμβαση για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών «Ραφάλ» υπέγραψαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί.

Η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας εντός του προσεχούς Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του 2021 . 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των «Ραφάλ» αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε ότι ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της, η κ. Παρλί εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των [email protected] (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης, τα οποία ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News