Πολιτική Τετάρτη 20/01/2021, 12:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη

«O Μπάιντεν γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Κ. Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά» -για πρώτη φορά μετά το 1947 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων- έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια.

Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι η διεύρυνση της Ελλάδας γίνεται «όχι με προσάρτηση εδαφών, ούτε σε βάρος άλλων χωρών», αλλά με «διαδικασίες που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων «και στην Κρήτη κι αλλού -σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

«Είναι ένα μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους απειλούν και θέλουν να στερήσουν από την Ελλάδα τα δικαιώματά της. Ένα αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα», έσπευσε να προσθέσει.

Ειδική αναφορά έκανε και στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). «Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια».

«Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για έναν «έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνο-αμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News