Πολιτική Δευτέρα 27/09/2021, 14:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Γαλλία: Ανακοινώνουν αμυντική συμφωνία για νέες φρεγάτες και κορβέτες

Στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας

Ελλάδα – Γαλλία: Ανακοινώνουν αμυντική συμφωνία για νέες φρεγάτες και κορβέτες

Τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία για την απόκτηση νέων φρεγατών και κορβετών αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα βρίσκονται αύριο στο Παρίσι.

Η αμυντική συμφωνία θα περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, ενώ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο της Γαλλίας για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. 

Όσον αφορά, ειδικά, το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση.

Ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας προσδιόριζονται ακόμη και αυτή την ώρα σε τεχνικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συμφωνία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τη φράση «κάντε λίγη υπομονή».

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται, παράλληλα, με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου Ραφάλ, εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια.

Τα πρώτα έξι, ελαφρώς μεταχειρισμένα, Ραφάλ θα παραδοθούν στην Π.Α. πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται και η εξάδα των καινούργιων Ραφάλ. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News