Πολιτική Σάββατο 5/12/2020, 19:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο εγείρει η Τουρκία

Κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο εγείρει η Τουρκία

Την ένταση με την Ελλάδα συντηρεί η Τουρκία, η οποία εγείρει ζήτημα τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο, ενώ απορρίπτει τις ευρωπαϊκές απειλές περί επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάσης τους μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναεριού χώρου» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Και πρόσθεσε: «Καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου επήλθε ως απάντηση σε άρθρο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τίτλο «Οι προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μια νέα Γιάλτα».

Κι όλα αυτά, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Νοεμβρίου, όταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Στο «τραπέζι», μάλιστα, πάντα βρίσκεται και η επιλογή των οικονομικών κυρώσεων.

Δύο Navtex σ’ ένα 48ωρο

Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων στ’ ανοιχτά της Κρήτης. Οι ασκήσεις, σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία 1509/20, θα λάβουν χώρα την προσεχή Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Αντίστοιχη Navtex είχε εκδοθεί και χθες, Παρασκευή, για ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News