Πολιτική Σάββατο 5/12/2020, 06:55 ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα logistics του εμβολίου

Τα logistics του εμβολίου

Κρίσιμη σύσκεψη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για τον εμβολιασμό του πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 η ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η διαδικασία του εμβολιασμού αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μετά τον Πόλεμο, καθώς πρέπει συντονισμένα να εμβολιαστεί ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός, ή έστω το μεγαλύτερο τμήμα του ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία.

Ενδεικτικά τα βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του «moneyreview.gr», έχουν ως εξής: Μετά τα Χριστούγεννα θα φτάσουν τα πρώτα εμβόλια τα οποία θα αποθηκευτούν σε φαρμακαποθήκες, με τις κατάλληλες συνθήκες. Ακολούθως θα πρέπει να οργανωθεί η μεταφορά τους στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού, τα οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα.

Ενδιάμεσα των δύο βημάτων θα πρέπει να έχει οργανωθεί ένα τεράστιο σύστημα εμβολιασμού, που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Πρέπει να γίνει περαιτέρω κατηγοριοποίηση στις ευπαθείς ομάδες και να χωριστούν ανά κατηγορίες, πιθανόν βάσει των νοσημάτων ή τις κρισιμότητας της κατάστασης. Ένα κρίσιμο σημείο, όσον αφορά τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είναι πως και με τι τρόπο θα γίνει οργανωμένα η ενημέρωση τους. Συνεπώς, αναζητείται φυσική φόρμουλα ενημέρωσης, που πιθανόν να είναι κάποιου είδους call center.

Ακολούθως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και αφού έχει γίνει η προεργασία θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πιθανότατα την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, και σε κάθε περίπτωση μεταξύ 7 και 14 Ιανουαρίου.Από τα παραπάνω προκύπτει πως υπάρχουν δύο κρίσιμοι παράγοντες που θα συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη: ο πρώτος έχει να κάνει με την αλυσίδα τροφοδοσίας του εμβολίου και ο δεύτερος με τα ραντεβού των πολιτών. Εξου και η σύσκεψη θα είναι διυπουργική καθώς πλην του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη θα συμμετέχει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία.

Ανακοινώσεις από τον Πέτσα

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της πανδημίας, συνεχίζεται η μάχη κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στον πληθυσμό είναι 16.617. Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία. Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό πως η άρση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων θα είναι πολύ περιορισμένη, και πιθανόν να κινηθεί μόνο γύρω από το λιανεμπόριο. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Στέλιος Πέτσας, πιθανότατα την Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News