Πολιτική Τρίτη 1/12/2020, 15:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Επιχείρηση αποφυγής των κυρώσεων – «Ναι» στον διάλογο

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Τουρκία: Επιχείρηση αποφυγής των κυρώσεων – «Ναι» στον διάλογο

Υπέρ ενός άνευ προϋποθέσεων διαλόγου τάσσεται η Τουρκία, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Χαμί Ακσόι, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται η τουρκική παραβατικότητα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι υπήρξε συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ωστόσο η ημερομηνία δεν καθορίστηκε, καθώς «η Αθήνα έκανε πίσω επειδή, βρισκόταν στο πεδίο του “Oruc Reis”».

«Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το “Oruc Reis” έχει ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο και επιστρέψει στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου. Η Τουρκία θα συνεχίσει την προσέγγιση του ανοιχτού διαλόγου που ακολουθεί μέχρι σήμερα» κατέληξε ο Ακσόι.

Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου, όταν και οι Βρυξέλλες κληθούν να αποφασίσουν για την επιβολή ή μη οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, επιχειρεί να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει ανήμερα της Συνόδου να προχωρήσει σε διάγγελμα, ανακοινώνοντας μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ατομικές ελευθερίες και στην ελευθερία της έκφρασης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το βασικό σενάριο της 10ης Δεκεμβρίου προβλέπει την κατάρτιση ενός καταλόγου για την επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα τεθεί σε ισχύ, σε περίπτωση νέας έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέρκελ: Επιθετικές οι κινήσεις της Άγκυρας

Την έλλειψη προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις επεσήμανε τη Δευτέρα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

«Η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πορεία τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει σε μεγάλη κριτική βάσει της κατανόησης των αξιών και των πεποιθήσεών μας» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό «έχουν πολύ επιθετικό ή προκλητικό χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News