Πολιτική Κυριακή 29/08/2021, 14:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες βολές Ακάρ από την Αδριανούπολη: «Προβοκατόρικη η στάση της Ελλάδας»

Νέες βολές Ακάρ από την Αδριανούπολη: «Προβοκατόρικη η στάση της Ελλάδας»

Για «προβοκάτσιες» και «επιθετικές ενέργειες» κατά της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από την Αδριανούπολη.

Όπως γράφει το kathimerini.gr o Τούρκος υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με όλη την ηγεσία του τουρκικού στρατού, ισχυρίστηκε ότι «ένα λάθος το οποίο κάνουν οι Έλληνες γείτονες και είναι και ανήθικο, είναι πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως προβλήματα Τουρκίας – HΠΑ ή Τουρκίας – E.E. και με αυτή την κακομαθημένη στάση νομίζουν πως θα πάρουν μαζί τους την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και θεωρούν πως θα υπερτερούν της Τουρκίας».

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι «αυτή η ξεκάθαρη επεκτατική και προβοκατόρικη πολιτική, ενέργεια και προσέγγιση της Ελλάδας, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά. Αυτές οι πολιτικές είναι μακριά από τη λογική και μάταια όνειρα. Αυτό πρέπει να το δουν. Από τη μια πλευρά δαπανούν ποσά για εξοπλισμούς και από την άλλη δηλώνουν πως έχουν τεράστια χρέη».

Υποστήριξε επιπλέον πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες». «Ενώ εμείς περιμένουμε να λύσουμε το θέμα αυτό με συνομιλίες και με ειρηνικό τρόπο, εκείνοι προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν. Με κάποια τετελεσμένα, με κάποια έργα και με κάποιες δηλώσεις προσπαθούν να τα στρέψουν αυτά προς την πλευρά τους (…). Με την Ελλάδα, έχουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων και υπάρχουν υποχρεώσεις μας βάσει των συνθηκών. Βασικό θέμα, τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Κάποια νησιά δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. Πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Κι ενώ είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό στις συνθήκες, οι Έλληνες γείτονες μας με ακατανόητο τρόπο κάνουν τα πάντα για να παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι, ενώ 23 νησιά κατονομάζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα, στρατιωτικοποίησε 16 από αυτά. «Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα νησιά γιατί στρατιωτικοποιήθηκαν; Eναντίον ποιου; Σε τι θα ωφελήσει;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι «δεν είναι μόνο το δικό μας πρόβλημα και δεν πρέπει να είναι». «Στο ζήτημα αυτό η Ε.Ε και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς κάναμε και κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάναμε και κάνουμε και οικονομικές θυσίες, όμως με παρόμοιο τρόπο και οι γείτονες μας και η Ε.Ε πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «σπρώχνει πίσω τους πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και σε κάποιες περιπτώσεις τους εγκαταλείπουν στο θάνατο».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News