ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τουρκικό μενού με θετική γεύση

Σύνοδος Κορυφής: Τουρκικό μενού με θετική γεύση

Από το σημερινό μενού της Συνόδου Κορυφής δεν θα λείπει η Τουρκία, απλά αυτή την φορά θα δοθεί έμφαση στην θετική ατζέντα, καθώς μετά τα ραντεβού στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ του Ταγίπ Ερντογάν με το Τζο Μπάιντεν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει επέλθει σχετική νηνεμία και πρόθεση όλων των πλευρών είναι να υπάρχει μία εξομάλυνση των σχέσεων αν όχι σε επίπεδο ρητορικής, τουλάχιστον σε επίπεδο πρακτικής.

Στο δια ταύτα σύμφωνα με πληροφορίες του MR τρία θα είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιάσει η λεγόμενη θετική ατζέντα:

Πρώτον, η επέκταση του Μεταναστευτικού συμφώνου η οποία εκτός από την Τουρκία θα περιλαμβάνει και τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν παρόμοια προβλήματα. Κατά πληροφορίες πρόκειται για ένα πακέτο συνολικού ύψους  5,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, με χρονικό ορίζοντα έως το 2024. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή προτείνει χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ επιπλέον 535 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευτούν ως το τέλος του 2021 για ανθρωπιστικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και την ίδια τη Συρία.

Δεύτερον θα επιδιωχθεί ο διάλογος με την Τουρκία σε «υψηλό επίπεδο» όπως σημειώνουν στο ΜR κοινοτικές πηγές, για την πανδημία και την υγεία ευρύτερα. Πρόκειται για ένα τομέα που αγγίζει άμεσα και το τουριστικό προιόν και ενδιαφέρει άμεσα την Αγκυρα.

Τρίτον, θα συζητηθούν τα προβληματικά σημεία της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία με έμφαση στις τεχνικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το εμπόριο καλλυντικών, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τον Ερντογάν.  

Οι Navtex  

Όλα αυτά βεβαίως έρχονται σε ένα χρονικό σημείο που η Τουρκία εξέδωσε Navtex για ασκήσεις στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου» ισχυριζόμενη ότι το κάνει επειδή η Αθήνα εξέδωσε Navtex κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.  Η συγκεκριμένη κίνηση πρόκάλεσε την ενόχληση της Αθήνας, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση να υπάρχει κάποια απάντηση επίσημη ή κάποιο σχόλιο. Το βέβαιο είναι πως για την πραγμάτωση της θετικής ατζέντας υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: να μην επαναληφθεί το περσινό καλοκαίρι στο Αιγαίο. Και η Αθηνα ελπίζει πιο βάσιμα από ποτέ πως κάτι τέτοιο έχει γίνει αντιληπτό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News