ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι πήρε η Αθήνα από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής

Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων και το μήνυμα της Επετείου

Τι πήρε η Αθήνα από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής

Μία καλή μέρα ήταν η χθεσινή για την χώρα και την ελληνική κυβέρνηση. Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συνοδεύτηκαν από πλήθος θερμών μηνυμάτων ξένων ηγετών, με προεξάρχοντες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Το «φιλλεληνικό κύμα» χαροποίησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήρθε σε μία στιγμή που η χώρα το έχει ανάγκη: βρισκόμαστε εν μέσω «πολέμου» με το τρίτο κύμα της πανδημίας και λίγο πριν την έναρξη της προσπάθειας επανεκκίνησης της χώρας. Τα πολλαπλά μηνύματα σηματοδότησαν, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, την εξωστρέφεια που έχει πολλαπλώς η χώρα ανάγκη.

Πήρε αυτό που ήθελε

Το απόγευμα, αμέσως μετά την επετειακή παρέλαση, ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ΄αρχής ήθελε το κείμενο των συμπερασμάτων να έχει διττή φύση. Προφανώς η προσέγγιση έναντι της Τουρκίας με τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» θα αποτυπωνόταν ούτως ή άλλως, αλλά παράλληλα το επιτελείο του πρωθυπουργού ήθελε πάση θυσία να υπάρχει και η παράμετρος των μέτρων και των κυρώσεων εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι Ελλάδας και Κύπρου. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την Κοινή Δήλωση των 27.

Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. και δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως βάσει των αποφάσεων τα όποια θετικά μέτρα μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια όπως ζητά διαρκώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Στο κείμενο συμπερασμάτων υπήρξαν αναφορές και μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Τέλος, όσον αφορά την πανδημία τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης, όσον αφορά τις εισαγωγές. Οι διασωλημένοι προφανώς και ανεβαίνουν συνέχεια αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης έξαρσης των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν και νεώτερα όσον αφορά τα επόμενα βήματα, μετά την συνεδρίαση των ειδικών.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News