Πολιτική Τετάρτη 24/03/2021, 22:30
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα εμπνέει και σήμερα, όπως και χθες, την Ευρώπη

Μακρόν: Η Ελλάδα εμπνέει και σήμερα, όπως και χθες, την Ευρώπη

Το μήνυμα ότι πριν από 200 χρόνια η Ελλάδα ενέπνευσε την Ευρώπη και ειδικά τη Γαλλία, έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. 

Ο Μακρόν έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, που έχει ως επιρροή την Αρχαία Ελλάδα, αλλά και ενός ακόμη ισχυρότερου, εκείνου της προσήλωσης στην ελευθερία και την ευρωπαϊκή περιπέτεια.

«Ξέρετε, κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ώστε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, τους φοιτητές μας, τους αρχαιολόγους μας, τους ακαδημαϊκούς και τους τουρίστες μας» δήλωσε ο Μακρόν επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εμπνέει και σήμερα όπως και χθες, καθώς «όσο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όσο και τα 40 χρόνια ένταξης στην Ευρώπη, αποτελούν στιγμή ελευθερίας, ανοίγματος και κοινού πεπρωμένου».

Αναφερόμενος στον ελληνικό κλασικό πολιτισμό ο Μακρόν είπε «ναι, με διαμόρφωσε, οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών, θα έλεγα ότι ως έφηβος τράφηκα από αυτό».

Δήλωσε ωστόσο ότι το υγειονομικό πλαίσιο τον ανάγκασε να παραμείνει στο Παρίσι, αναφερόμενος στην αδυναμία να παραστεί στην Αθήνα στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. «Λυπάμαι που δεν θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Μέχρι πριν από δύο μέρες ήταν προγραμματισμένο να έρθουμε αλλά η επιδημία ξεκινά πάλι πολύ έντονα, παντού στην Ευρώπη», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και σημείωσε: «Νομίζω ότι ήταν πιο πρέπον να εφαρμόσω ο ίδιος αυτό που ζητώ από τους συμπολίτες μου, αλλά θα είμαι ολόψυχα μαζί σας».

Αναφερόμενος, στην Ευρώπη, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη ένωση που να διαθέτει στρατηγική αυτονομία, δηλαδή που να μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει μία μοναδική θέση, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φάνηκε με το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε» και επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πως να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα αλλά τελικά για όλους μας».

«Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει να είμαστε πάντα στο πλευρό των ευρωπαίων συμμάχων μας, όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. ‘Αλλωστε, αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν αυτό συνέβη», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν. Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, το Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους… Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στην Ευρώπη, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συντονισμού στην Ευρώπη αλλά ότι «στην αρχή δεν πιστέψαμε ότι αυτό θα πήγαινε τόσο γρήγορα».

«Σας το λέω ειλικρινά, όλος ο κόσμος, οι ίδιοι οι ειδικοί έλεγαν ότι ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν χρειάστηκε λιγότερο από ένας χρόνος για να φτιαχτεί ένα εμβόλιο. Εξαιρετική επιτυχία και, επομένως, μάλλον κατά κάποιον τρόπο ονειρευτήκαμε λιγότερο από κάποιους άλλους και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει μάθημα για όλους εμάς», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News