ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς επέκταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες επαγγελματικές τάξεις ακολουθούν

Προς επέκταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες επαγγελματικές τάξεις ακολουθούν

Με τα κρούσματα να φτάνουν στον αριθμό ρεκόρ των 4.608 η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να σκληρύνει περαιτέρω την στάση της έναντι των μην αντιεμβολιαστών το επόμενο διάστημα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια που σηματοδοτούν ουσιαστικά ένα μίνι lockdown για τους μη εμβολιασμένους, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα και να έπεται και δεύτερο.Σύμφωνα με πληροφορίες του MR στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες και κλάδους.

Οι χθεσινές άλλωστε ανακοινώσεις του FDA για την έγκριση της τρίτης δόσης δεν αφήνουν περιθώρια για την ασφάλεια του εμβολίου, που αποτελεί για αρκετό κόσμο είτε μία εύλογη φοβία είτε ένα άλλοθι για να μην κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο κατηγορίες που εξετάζεται η επέκταση του εμβολιασμού είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ειδικά των επιχειρησιακών μονάδων.

Η νόσηση εξάλλου λόγω μη εμβολιασμού τέτοιων στελεχών μπορεί να δημιουργήσει υποστελέχωση σε μονάδες, κάτι που αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του MR το ποσοστό εμβολιασμού στο Λιμενικό Σώμα είναι της τάξεως του 65%, ιδιαίτερα χαμηλό για ένα τόσο σημαντικό Σώμα Ασφαλείας.

Ο έτερος κλάδος που εξετάζεται η υποχρεωτικότητας είναι οι Δημόσιες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», δηλαδή ο ΕΦΚΑ, οι εφορίες και τα ΚΕΠ. Εκεί εξυπηρετούνται κατά κόρον πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και θεωρείται πολύ επικίνδυνο οι εργαζόμενοι να μην είναι εμβολιασμένοι.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Δευτέρα 319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς οι 291 (91%) είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι. Αν υποθέσουμε, συνεπώς, ότι όλοι οι Έλληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένες, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News