ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Lockdown» στους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα έρχονται

Στις 12:00 ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

«Lockdown» στους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα έρχονται

Αρχής γενομένης από σήμερα, όπου θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ανεβάζει στροφές και είναι έτοιμη να πάρει μέτρα «όχι κατά των αντιεμβολιαστών, αλλά υπέρ των εμβολιασμένων» όπως λέει στο MR κυβερνητικό στέλεχος εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί η επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η πρόσβαση στους κλειστούς χώρους διασκέδασης μόνο σε εμβολιασμένους. Δηλαδή στα εστιατόρια, στα καφέ, στα μπαρ, στα σινεμά, στα θέατρα και στα μουσεία.

Οικονομική επιβάρυνση για τους ανεμβολίαστους 

Οι μη εμβολιασμένοι δεν θα έχουν μόνο περιορισμούς στην διασκέδαση αλλά και επιπλέον οικονομικό βάρος στην τσέπη τους. Σύμφωνα με όσα έχουν σχεδιαστεί τα self tests θα σταματήσουν να διατίθενται και οι μη εμβολιασμένοι θα επιβαρυνθούν με τεστ αυτοδιάγνωσης εβδομαδιαίως, ενώ οι καθηγητές που θα επιλέξουν να μην το κάνουν θα επιβαρυνθούν με διπλό τεστ κάθε εβδομάδα, είτε μοριακό είτε rapid.  Δωρεάν πάντως αναμένεται να παραμείνει το τεστ στους μαθητές, ενώ υπενθυμίζεται πως οι άνω των 12 ετών μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό.

Μεταξύ των σκέψεων είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας στα σώματα ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις και κυρίως στις επιχειρησιακές μονάδες, καθώς αγγίζει και θέμα εθνικής ασφάλειας.

Ακολούθως υπό εξέταση είναι και η «πρώτη γραμμή των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή όσοι έρχονται σε επαφή με κόσμο όπως οι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ, στα ΚΕΠ και στις εφορίες.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξεταστεί και η υποχρεωτικότητα στους καθηγητές. Χθες η κ. Ζέρα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας είπε πως ένα 20-25% των καθηγητών παραμένει ανεμβολίαστο. Εάν το ποσοστό ανέβει τότε δεν θα υπάρξει θέμα υποχρεωτικότητας. Εάν όχι τότε μπορεί σε δεύτερο χρόνο να εξεταστεί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News