Κοινωνία Τρίτη 24/08/2021, 12:06
ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ανεμβολίαστοι: Πώς προσέρχονται από 13 Σεπτεμβρίου στην εργασία τους

Ανεμβολίαστοι: Πώς προσέρχονται από 13 Σεπτεμβρίου στην εργασία τους

Σειρά νέων μέτρων τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορούν τους ανεμβολίαστους. Η χρήση της μάσκας επιστρέφει και στους εξωτερικούς χώρους για όλους. Ωστόσο οι εμβολιασμένοι θα απολαμβάνουν γενικά περισσότερες ελευθερίες. Με υποχρεωτικό εργαστηριακό τεστ θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. 

«Ζούμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων όσον αφορά στη βαριά νόσηση και τους θανάτους» σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας τα μέτρα τονίζοντας πως «πολύ πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι». 

Όπως είπε ο υπουργός χρειαζόμαστε σχεδόν 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα επίπεδα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Πιστεύω στον Έλληνα και πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς του εγώ» είπε.  Εφόσον υπάρχει πια η επιλογή του εμβολίου δεν μπορεί η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή μας να αναστέλλεται, σημείωσε, προσθέτοντας πως το κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Αναλυτικά τα μέτρα: 

Θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο της αναστολής εργασίας χωρίς μισθό για τους εργαζομένους σε προνοιακές δομές και τους υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τους οποίους ισχύει 

Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου 2021 – 31 Μαρτίου 2022 θα ισχύσουν τα ακόλουθα: 

– Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ. 

– Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα.

– Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των 5 ετών θα κάνουν self test.

– Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπείας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για δωρεάν τεστ πριν από ταξίδι ή για τον έλεγχο για την εργασία τους.  

– Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

– Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

–  Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

– Αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα μπορούν να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης από τα μέλη τους. 

– Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει εάν οι εργαζομένοι είναι εμβολιασμένοι. 

– Σε όλους τους εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει σήμανση και υπενθύμιση για τη χρήση μάσκας. 

«Τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι μία υποχρέωση προστασίας όσων εμβολιάστηκαν» τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

Αν. Κοτανίδου: Τα εμβόλια είναι ασφαλή 

Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή, είναι θέμα προστασίας της ζωής και των άλλων» είπε. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την παρουσίαση με τα νέα μέτρα στα Σχετικά Αρχεία.

moneyreview.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Τα νέα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News